dzilania
ola: wykaz ze liczba:
a) 6*53+54+55 jest podzielna przez 10
b) 2*35+36+37+38 jest nieparzysta
C) 5*37+2*36+3*35 jest parzysta
d) 620 * 3 *619-4*618 jest wielokrotnoscia liczby 5
29 sty 12:22
Marcin: c) 35 (5*32 +2*3 +3) = 35 *54 54 jest parzyste wiec cala liczba jest parzysta
29 sty 12:32
Marcin: b) 35 (2+3+32+33) = 35 * 41 obie liczby sa nieparzyste wiec cala liczba jest
nieparzysta
29 sty 12:33
Marcin: w d) ma byc gdzies chya + zamiast * ?
29 sty 12:34
ola: w d ma byc 620 +3 *619-4*618 jest wielokrotnoscia liczby 5
29 sty 12:36
Marcin: a) 53(6+5+52)=53 *36 = 52 *5*36 = 52 *180 180 podzielne prze 10 wiec cala
liczba jest podzielna przez 10
29 sty 12:37
Marcin: d) 618 (62 +3*6 -4) = 618* 50 50 jest podzielne przez 5 wiec cala liczba
jest podzielna przez 5
29 sty 12:38