ktore sa wymiernymi?
abananesko: Zapisz w najprostszej postaci podane
liczby. Które z nich są liczbami wymiernymi?
a= (3√20+2√125)/√5; b=5√3−4√12+2√75; c=(2−√5)2; d=∛2∙∛32
17 sty 14:51
MathGym:
a)
√20=2√5
√125=5√5
i redukujesz
podobnie w b) i c)
17 sty 14:55
SOADFan: √20 =
√4 *
√5 dalej dasz rade rozbic
√125 =
√25 *
√5
i dalej to samo z reszta przykladow
w d jedynie rozpisujesz ze
3√2 = 2
1/2 (do potegi)
17 sty 14:56
MathGym:
a=16 TAK
b= 7√3 NIE
c = 4−2√2 NIE
d = 4 TAK
17 sty 14:58
abananesko: wieeelkie dzieki
17 sty 15:24
abananesko: Możecie jeszcze d) rozpisać bo ni mogę dojśc do tego wyniku co doszedł MathGym?
17 sty 15:31
SOADFan: 3√2 =32 = 52
a 3√2 = 2 do potęgi 1/3
17 sty 15:33
abananesko: dzieki
17 sty 15:41