Proszę o pomoc
Karina:): Z pręta wykonano 3 wałki . Na pierwszym zużyto połowę, na drugi 2/3 {ułamek} reszty, a trzeci
ważył 3 kg. Oblicz wagę całego pręta .
17 sty 14:15
MathGym:
x−waga całego pręta
3kg trzeci
układasz równanie i rozwiązujesz
17 sty 14:53
student: waga pręta = x
| | 1 | | 1 | | 2 | |
x= |
| x + |
| x * |
| + 3kg |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
x= 18 kg
17 sty 14:56
paulina: Hej . Pomożesz mi z tym zadaniem proszę jeśli wiesz o co tu chodzi :
Plan łąki ma kształt trapezu prostokątnego, którego podstawy mają długość 15 cm i 7 cm , a
dłuższe ramię ma 10 cm . Oblicz pole powierzchni tej łąki , jeżeli plan wykonano w skali 1:1
000 .
Wynik obliczen podaj w arach .
17 sty 15:13
student:

h
2=10
2 − 8
2 (15cm − 7cm = 8cm −długość przyprostokątnej)
h
2= 100 −64
h
2=36
h=6cm
P=66cm
2
Skala 1:1000
66cm
2 * 1000= 660m
2 = 6,6a (ara)
17 sty 16:32
dero2005:
skala 1: 1000 jest to skala liniowa na długość boków
powierzchnia będzie
66 cm2 * 1000*1000 = 66000000 cm2 = 6600 m2 = 66 arów
17 sty 18:35