Pomożcie
paulina : Hej

Mam prożbe , mam problem z zadaniem kto mi pomoże:
Uczniowie na zajęciach techniki budowali budki lęgowe dla ptaków w kształcie graniastosłupa
prawidłowego czworokątnego, którego przekątna jest dwa razy dłuższa od krawędzi podstawy
wynoszącej 20cm. Oblicz , ile m
2 desek zużyto na wykonanie czterech takich budek.(Za
√2
przyjmij 1,4)
17 sty 14:13
miley: D− przekatna gran
D=2a
a=20cm
D=40cm
d−przek. podst
d=a√2
d=20√2
obl. H − wysokośc z Pitag.
H2+d2=D2
i obl. H
podstawisz do wzoru na pole całkowite zamienisz jednostki i jest ok
17 sty 14:22
miley: H mi wyszło 20√2=20*1,4= 28cm
17 sty 14:24
paulina: dzieki
17 sty 14:29
miley: rozumiesz?
17 sty 14:30
miley: tylko później nie zapomnic pomnożyc razy 4
17 sty 14:31
paulina: no tak prawie rozumiem a co mam pomnożyć przez 4
17 sty 14:37
miley: wynik końcowy jak obliczysz juz pole i zaminisz na metry
bo polecenie masz takie
Oblicz , ile m2 desek zużyto na wykonanie czterech takich budek
17 sty 14:43