Funkcje
Łuki: Poszukuję pomocy do zadań z funkcji

Najlepiej studentka / student
Jest ktoś taki ?
17 sty 13:38
Grześ: ja nie jestem studentem, lecz jeśli dasz zadania lub wątpliwości jakie masz, to myślę, że
jestem w stanie Ci pomóc
17 sty 13:39
miley: na na jakim poziomie?
i z jakiej funkcji?
17 sty 13:39
Łuki: Oto zadanie
określ dziedzinę funkcji :
d) f (x) =
√x + 2
Dałbyś sobie radę z tym zadankiem ?
17 sty 13:45
miley: a) 2x−3≠0
2x≠3/ :2
x≠3/2
df∊R\{32}
17 sty 13:58
Grześ: b) x(x+8)≠0
x≠0 ⋀ x≠−8
x∊R\{−8,0}
17 sty 13:59
Grześ: c) x2+9≠0
x∊R
17 sty 13:59
Grześ: d) x+2≥0
x≥−2
x∊<−2,+∞)
17 sty 13:59
miley: b)x(x+8)≠0
x≠0 i x≠−8
df∊R\{−8, 0 }
c) x2+9≠0
x2≠−9
ale tego nie wożna wykonac
d) x+2≥0
x≥−2
x∊<−2,∞)
17 sty 14:03
Łuki: Mam jeszcze parę zadanek
17 sty 14:05
Łuki: A oto następne zadani z funkcji
Podaj współrzędne przecięcia się wykresu funkcji f z osią y , gdy funkcja f określona jest
wzorem:
a) f (x) =x +
√3
b) f (x) = x
2 + 2
17 sty 14:10
Łuki: To pomoże ktoś
17 sty 14:34
miley: czyli pod x podstawiasz 0
np y=0+√3
y=√3
(0, √3)
i tak dalej
a ty robisz powtórke do matury?
17 sty 14:36
Łuki: Nie, dostałem dużo zadań z matmy na ferie ogółem 50 zadań ale już mam jakieś 35 zrobione
17 sty 14:38
miley: a co masz laczka na semestr?
17 sty 14:41
Łuki: Dzięki miley za pomoc

jeszcze trochę mam tych zadań

pomożesz ?
17 sty 14:41
Łuki: Każdemu dała te zadania ale z tej racji że ja mam bardzo słabe 2 to muszę jeszcze te zadania
zaliczyć

17 sty 14:42
Łuki: To jak pomożesz ?
17 sty 14:46
SOADFan: daj to cos moge zrobic
17 sty 14:52
miley: tyle co bede umiała to ci pomoge
jestem jeszcze pół godziny
17 sty 14:57
Łuki: Rozwiąż nierównośći
a) (x + 1)(2x − 1 ) >0
b) (x − 3) (5 − x ) < 0
c) 6x(7 − 3x) ≤ 0
d) −x2 < 9
e) 8x − 2√2x2 ≥0
f) x2 ≥ 9
g) 3x2 − 11x > 20
h) x2 −5x + 6 ≤ 0
17 sty 15:04
Łuki: Dużo tego
17 sty 15:05
miley: no troche duzo liczenia moge to zrobic szybko na kartce i wysłac czy w pdf na emaila
jak chcesz, bo zanim tu napisze to proche czasu zleci
17 sty 15:08
Łuki: No nie wiem lepiej bym wolał tu ...
17 sty 15:10
SOADFan: dobra ja moge pierwsza polowe zrobic..
17 sty 15:11
miley: ja pierwsze juz mam
17 sty 15:12
SOADFan: | | 1 | | 1 | |
a). x= −1 , x = |
| w sumie x ∊ (−∞, −1) ∪ ( |
| , +∞) |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 15:13
miley: a) (x + 1)(2x − 1 ) >0
2x2−x+2x−1>0
2x2+x−1>0
Δ=9
√Δ=3
x=−1 i x=12
rysujesz rozw. na osi
i uzyskujesz zbiór x∊{−∞,−1)∪(12,∞)
rozumiesz ten przykład narazie?
17 sty 15:15
SOADFan: w g prznosisz 20 na druga stronę i liczysz deltę itd..wic nie powinno byc problemu
w h to samo tyle, ze odrazu liczysz delte
17 sty 15:16
miley: ok skoro kolega SOADFan: robi pierwsza połowe to zaczne od konca
17 sty 15:17
SOADFan: b
(x−3)(5−x) < 0
żeby nie liczyc delty w kazdym przykładzie wystarczy (jesli masz podane nawiasy)
przyrównać je do zera i x wychodzi jak na dłoni.
x−3 = 0 5−x = 0
x=3 x = 5
teraz tylko oska i wykres i wychodzi
17 sty 15:18
miley: h) x2 −5x + 6 ≤ 0
Δ=1
√Δ=1
x=2 i x=3
x∊<2,3>
17 sty 15:19
SOADFan: c
6x(7 − 3x) ≤ 0
6x = 0 7−3x = 0
wykres
| | 7 | |
na osi, zaznaczasz 0 i |
| parabolka w dól, ponieważ masz − 18x2 (gdybys mnożył nawias) i |
| | 3 | |
zaznaczasz
17 sty 15:21
SOADFan: d
−x2 < 9
−x2 − 9 < 0
Δ < 0
x∊ Φ
17 sty 15:22
miley: g) 3x2 − 11x > 20
3x2 − 11x−20>0
Δ=361
√Δ=19
x=− 4/3
x= 5
x∊{−∞,−4/3)∪(5,∞)
17 sty 15:23
miley: f) x2 ≥ 9
x=3 i x=−3
x∊{−∞,−3>∪<3,∞)
to ile jeszcze zostało?
17 sty 15:25
SOADFan: 1
17 sty 15:26
Łuki: Jeszcze e)
17 sty 15:26
SOADFan: e
17 sty 15:27
SOADFan: luki ogarniasz jak tam poznaznaczac w tych co ci dalem? bo nie chce mi sie tego rysowac
wczesniej mailes podobne przyklady
17 sty 15:27
Łuki: Da rade
17 sty 15:29
ICSP: W d odpowiedzią jest raczej R a nie zbiór pusty
17 sty 15:29
SOADFan: wiem wlasnie zauwazylem
17 sty 15:29
SOADFan: thx
17 sty 15:30
miley: e) 8x − 2√2x2 ≥0
2x(4−√2x) ≥0
x=0 √2x=4
x=2√2
x∊<0,2√2>
17 sty 15:30
SOADFan: gl luki
17 sty 15:31
Łuki: DZIĘKUJE

DZIĘKUJE

DZIĘKUJE
17 sty 15:33
miley: spoko polecam sie na przyszłosc te zad. akurat były łatwe

pozdrawiam
17 sty 15:34
Łuki: To masz jeszcze czas ?
17 sty 15:40
SOADFan: ile masz tych zad
do konca to moze cos zrobie..sam musze arkusze skonczyc wiec sie streszczaj
17 sty 15:41
Łuki: Zad 8
Podaj miejsca zerowe funkcji określonej wzorem
a) f(x) = 2x + 1 dla x < 1
3x + 6 dla x ≥ 1
b) f(x) = 2 (x + 3
√2) (2x + 1)
17 sty 15:46
Hania: ah te funkcje..
17 sty 15:47
SOADFan: a) wykresy?
b) kwadratowa to jest taki sam przyklad tylko ze inne liczby przyrownujesz do 0 nawiasy
c) x
2−1 = (x−1)(x+1) i wpadniesz juz
17 sty 15:48
miley: dzis juz nie bo zaraz koncze prace i ide do domu, ale jutro bede od 8 jak bedziesz miał jakis
problem to daj znac,
pozdrawiam
17 sty 15:48
SOADFan:
17 sty 15:49
Łuki: Ok miley jutro będę miał jakieś zadanka
17 sty 16:00
Łuki:
17 sty 20:12
miley: ja juz jestem wazie wwww....

pozro
18 sty 09:56
Łuki: Ja też

Hej to pomożesz zrobić zad 8 trochę wyżej jest treść zadania. Soadfan coś tam napisał
ale ja z tego nic nie rozumiem
18 sty 10:36
Łuki: ?
18 sty 10:50
Grześ: ja Ci tu juz rozpiszę


5 minutek
18 sty 10:52
Łuki: ok
18 sty 10:53
Grześ: a)
f(x) = 2x+1 dla x∊(−
∞,1)
Sprawdźmy miejsce zerowe:
0=2x+1
| | 1 | |
x=− |
| ∊ (−∞,1), a więc to miejsce zerowe istnieje |
| | 2 | |
f(x)=3x+6 dla x∊<1,+
∞)
Sprawdźmy miejsce zerowe:
0=3x+6
x=−2 ∉ <1,+
∞), a więc to miejsce zerowe nie istnieje
| | 1 | |
Tak więc miejscem zerowym jest tylko x=− |
| |
| | 2 | |
Nie potrzeba żadnych rysunków.

18 sty 10:55
Łuki: DZIĘKUJĘ

zrobisz pomożesz w jeszcze jakimś zadanku ?
18 sty 10:57
Grześ: b) zwykłe przyrównanie do zera, czyli:
f(x)= 2(x+3
√2)(2x+1)
x+3
√2=0 lub 2x+1=0
Co sobie już policzysz

Tutaj najpierw określamy dziedzinę: x+1≠0 ⇔ x≠−1 ⇔ x∊R\{−1}
Teraz licznik przyrównujemy do zera:
x
2−1=0
(x−1)(x+1)=0
x=1 lub x=−1
Lecz zgodnie z dziedziną tylko x=1 spełnia i ono jest miejscem zerowym
18 sty 10:58
miley: czesc
sorry ze nie odpisałam ale jak mam duzo pracy to nie mam czasu tu odp. napisza zadania to te co
bede umiała to ci rozwiaze przy okazji wolnego czasu oki
18 sty 10:59
Grześ: Ja coś tam mogę pomóc, chyba, że ktoś bardzo będzie chciał to ustąpię.

Zawsze lepiej samemu coś zrobić
18 sty 11:01
18 sty 11:01
Łuki: Zad. 12
Podaj miarę kąta jaki tworzy wykres funkcji liniowej f z osią x, gdy:
a) f(x) =
√3x +
√3
b) f(x) = x + 2
18 sty 11:07
miley: do matury moze sie nauczy
18 sty 11:09
sssss: f(x) = ax+b
tgα=a
1) a=√3
tgα=√3
α=600
18 sty 11:11
Grześ: skorzystaj z zależności, że:
jeśli masz f(x)= ax+b
to kąt α spełnia równość:
tg α = a
Czyli w podpunktach:
a) tg α =
√3
b) tg α = 1
Gdzie oczywiście α jest kątem ostrym
18 sty 11:11
miley: tego zadania 12 nie pamietam jak sie robiło pamietam ze cos takiego było i z tg sie chyba
liczyło
18 sty 11:11
Grześ: zobacz na moją podpowiedź i sama spróbuj, lub znajdź wartości w tablicach matematycznych
18 sty 11:12
Grześ: znaczy się sam* spróbuj

18 sty 11:12
miley: no ja juz nie musze

ale koledze moze sie przyda na maturze
18 sty 11:16
Łuki: Zad 13
Napisz wzór funkcji liniowej, o której wiadomo , że :
a) jej wykres jest nachylony do osi x pod kątem 60
o oraz jej miejscem zerowym jest liczba
2
√3
b) jej wykres jest równoległy do prostej y= −4x + 6 i przechodzi przez punkt p= (−1,7)
| | 1 | |
c) jej wykres jest prostopadły do prostej y = |
| x − 4 i przechodzi przez punkt A = (3 − |
| | 2 | |
5)
d) Do jej wykresu należą punkty A = (−5,
√5 ) i B =(−
√5 , 5)
18 sty 11:19
miley: d) y=ax+b
√5=a*(−5)+b
5=a*(−√5)+b
rozwiązujesz układ równań i wychodzi ci a i b i wtedy podstawiasz do wzoru y=ax+b i juz masz
rozumiesz?
18 sty 11:24
Łuki: Zad. 14 Jest to ostatnie zadanko z funkcji

Oblicz dla jakich wartości K funkcja liniowa:
a) f(x) = ( −2k + 6)x − 4 jest malejąca
| | K + 1 | |
b) f(x) = (2 − |
| ) jest rosnąca |
| | 3 | |
18 sty 11:25
Łuki: ?
18 sty 11:36
miley: c) jej wykres jest prostopadły do prostej y = 12x − 4 i przechodzi przez punkt A = (3 −
5)
warunek prostopadłości to a1*a2=−1
czyli podstawiasz
u{1}{2*a2=−1
a2=−2
podst teraz y=ax+b
−5=(−2)*3+b
i obl. b
a poźniej podst. y=ax+b do tego wzoru a i b, ale to nowe a
18 sty 11:38
miley: łuki ja nie jestem taka szybka jak ty

nie zapominaj ze jeszcze w pracy jestem i na ile
starcza mi czasu to robie szybciej byłoby pisac recznie
ale narazie rozumiesz te dwa podp.
18 sty 11:40
miley: łuki ja nie jestem taka szybka jak ty

nie zapominaj ze jeszcze w pracy jestem i na ile
starcza mi czasu to robie szybciej byłoby pisac recznie
ale narazie rozumiesz te dwa podp.
18 sty 11:40
Łuki: No z tym rozumieniem to tak nie bardzo
18 sty 11:42
miley: b) jej wykres jest równoległy do prostej y= −4x + 6 i przechodzi przez punkt p= (−1,7)
to sie robi tak samo jak c tylko ze warunek równol. jest a1=a2
a robi sie analogicznie tak samo
natomiast a z tym katem tak z pamiecui nie umiem zrobic
18 sty 11:45
miley: którego podpunkty nie rozumiesz?
18 sty 11:46
Łuki: Acha to może dam rade
18 sty 11:47
miley: jak zrobisz to podaj wyniki to zobaczymy czy takie same nam wyszły poza tym pkt a
18 sty 11:52
miley: a ten pdk. b dobrze przepisałes
funkcja malejaca jest wtedy gdy ajest mniejsze od 0
czyli
( −2k + 6)<0 i rozwiązujesz nierównosc zaznaczasz na osi i wychodzi ci rozw.
rozumiesz?
18 sty 11:54
Łuki: 
Muszę kończyć

JESZCZE TU WRÓCĘ
18 sty 11:58
miley: (2 −k+13>0
jesli to jest a to musisz tu zrobic wspólny mianownik
i ci wyjdzie
(63 −k+13>0/*3
18 sty 12:16
miley: 6−k−1>0
−k>−5
k<1
k∊{−∞,1)
18 sty 12:18
Łuki: I tak tego nie kumam
19 sty 14:49
Łuki: I tak tego nie kumam
19 sty 14:50
Łuki: I tak tego nie kumam
19 sty 14:50
ICSP: Czego nie kumasz
19 sty 14:56
Łuki: Zad 13 trochę wyżej jest treść
19 sty 15:23
Łuki:
19 sty 15:38
Łuki: no to mi pomogłeś ICSP i po co się w ogóle pytasz.
19 sty 16:31
Łuki: no to mi pomogłeś ICSP i po co się w ogóle pytasz.
19 sty 16:31