Miki: Witam! Umiecie, umiecie!

równanie szukanego okręgu zapiszemy tak
(x
a)
2 + (y - b)
2 = r
2 gdzie S( a,b)
ponieważ S € do prostej x -y +2=0
to a -b +2 =0 czyli a= b -2
ponieważ punkty A i B należa do okręgu to podstawiamy
x i y tych punktów do równania okręgu
A (3,0) ; ( 3 - a)
2 + (0 -b)
2 = r
B( -1, 2) : ( -1 -a)
2 +(2 -b)
2 = r
2
porównujemy stronami te równania;
( 3-a)
2 +b
= ( -1 -a)
2 +( 2-b)
2 wstawiamy za a = b-2
( 3 -b +2)
2 +b
2= ( -1 -b +2)
2 + ( 2-b)
(5-b)
2 +b
2 = ( 1 -b)
2 + (2-b)
2
25 -10b +b
2 +b
2 = 1 -2b +b
2 +4 -4b + b
2
czyli po redukcji mamy
-4b= -20 to b= 5 to a = 5-2=3 czyli S( 3, 5)
zostaje obliczy ć r
r
2= IASI r
2 = (3-3)
2 + (5-0)
2
r
2= 25 to r=5
okrąg ma równanie (x -3)
2 + (y -5)
2 = 25