Wartość bezwzględna
Antek: Jeszcze takie coś
|x −2| − |x+8| = 15
nie ważne co stoi za x chodzi mi o to czy opuszczając wartość bezwzględną gdzie po środku jest
znak − to ten − tyczy się całej wartości bezwzględnej czyli |x+8| co po opuszczeniu nam da
−x−8 czy tylko samego x czyli −x+8 ?
17 sty 13:32
Agata: Odpowiadając na pytanie minus tyczy się całego wyrażenia w module czyli x+8
poniżej wyjaśniam na 2 przypadkach
Tu chodzi o to że będziesz miał kilka przypadków− mianowicie
1) gdy x−2>0
i x+8>0
w takiej sytuacji należy opuścić moduły bez zmiany znaku (ale chyba łatwiej będzie zamienić je
na nawiasy) bo pod modułem mamy liczby dodatnie
czyli:
(x−2)−(x+8)=15
a to jest łatwe do obliczenia− minus przed nawiasem zamienia wszystkie znaki na przeciwne w
nawiasie
czyli:
x−2−x−8=15
to rozwiązujemy
−10=15 a to jest sprzeczność czyli barak rozwiązań dla pierwszego przypadku
2) gdy x−2>0
i x+8<0
teraz pod pierwszym modułem mamy liczbę dodatnią, a pod drugim− ujemną
zatem pierwszy moduł opuszczamy bez zmian a w drugim zmieniamy znak
x−2 − [−(x+8)]=15
to może wydawać się trudne
ale pierwszy minus jest , bo od początku był, a ten drugi dostawiłam bo przecież pod modułem
ujemna liczba− a skoro tak to trzeba zmienić znak.
x−2+x+8=15
2x+6=15
2x=9
x=9/2
3)gdy x−2<0
i x+8>0
4) gdy x−2<0
i x+8<0
wystarczy jeszcze te dwa przypadki obliczyć
17 sty 13:54
Antek: Na jeszcze jedną dziwną rzecz się natknąłem dlaczego w niektórych przypadkach wynik końcowy się
sumuje z poprzednimi założeniami a w niektórych szuka się części wspólnej ?
17 sty 13:59
Agata: a w jaki sposób wy to robicie
17 sty 14:12
Agata: czy rozbijacie na przedziały na osi?
17 sty 14:15
Antek: tak jest
17 sty 14:46
SOADFan: bo przy kazdej mozliwości masz znak ⋁ (lub) wiec w koncowym wyniku wychodzi znak ∪ (suma)
gdy masz ⋀ wychodzi ∩, latwo zapamietac bo maja podobne ksztalty tylko ze odwrocne
17 sty 14:49
Antek: e nie o to chodzi
17 sty 14:55
SOADFan: o to ;f chodzi o wczesniej uzywane znaki moim zdaniem..bo od nich zalezy co potem robisz.
17 sty 14:57
Agata: chyba robicie to innym sposobem
na początek rozpatrujecie kiedy otrzymamy wartości dodatnie
czyli x−2>0 x+8>0
x>2 x>−8
i teraz mamy 3 przedziały
1) (−∞,−8)
2) (−8,2)
3) (2;+∞)
i teraz tylko określamy jak "zachowuje się" moduł dla tych przedziałów
Czy tak robicie?
17 sty 15:02