zadanie na układ równań
EwA: Diagramy przedstawiają rozkład zysków, które przyniosła sprzedaż odzieży damskiej i
męskiej uszytej przez zakład krawiecki Antonina w ciągu roku. Na spodniach firma ta
zarobiła 40 tys. zł, a na płaszczach 120 tys. zł. jaki był łączny zysk firmy Antonina?
ODZIEŻ MĘSKA - 20%- spodnie, 30% - płaszcze, 36% - garnitury, 14% - marynarki. ODZIEŻ
DAMSKA - 10% - spodnie, 40% - płaszcze, 22% - garsonki, 11% - spódnice, 17% - żakiety.
BARDZO PROSZE O POMOC W ROZWIĄZANIU TEGO ZADANIA.
29 sty 10:27
Basia:
a co to ma wspólnego z układem równań ?
skoro na spodniach zarobiono 40 tys. i jest to 20% zarobku na odzieży męskiej to:
40 000 - 20%
x - 100%
x = 40000*100/20 = 2000*100 = 200 000
czyli na odzieży męskiej zarobiono 200 000 zł.
na płaszczach zarobiono 120 000 i jest to 40% zarobku na odzieży damskiej
120 000 - 40%
y - 100%
y = 120000*100/40 = 3000*100 = 300 000
czyli na odzieży damskiej zarobiono 300 000 zł
no to razem zarobiono 200 000 + 300 000 = 500 000 zł. = 500 tys.zł.
29 sty 23:56
EwA: WIELKIE DZIĘKI
30 sty 10:45