wykazac
Rafal: wykazac ze jezeli a+b+c=0 to
a3+b3+c3=3abc
17 sty 10:27
nikka: (a+b+c)3 = {(a+b) + c]3= (a+b)3 + 3(a+b)2c + 3(a+b)c2 + c3 =
= a3 + 3a2b + 3ab2 + b3 + 3(a+b)2c + 3(a+b)c2 + c3 =
= a3 + b3 + c3 + 3a2b + 3ab2 + 3(a+b)2c + 3(a+b)c2 =
= a3 + b3 + c3 + 3ab(a+b) + 3(a+b)2c + 3(a+b)c2 =
= a3 + b3 + c3 + (a+b)[3ab + 3(a+b)c + 3c2] czyli
(a+b+c)3 = a3 + b3 + c3 + (a+b)[3ab + 3(a+b)c + 3c2]
a3 + b3 + c3 = (a+b+c)3 − (a+b)[3ab + 3(a+b)c + 3c2]
z zał. a+b+c = 0 (a+b = −c)
a3 + b3 + c3 = 0[3} − (−c)(3ab − 3c2 + 3c2)
a3 + b3 + c3 = 3abc
mam nadzieję, że tak można zrobić...
17 sty 11:24