wykazac
Ania: wykazac ze jezeli
1a + 1b +1c = 1a+b+c
to co najmniej dwie sposrod liczb a,b,c sa liczbami przeciwnymi
17 sty 09:40
AS:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| − |
| = 0 |*abc(a+b+c) |
| a | | b | | c | | a+b+c | |
(ab + bc + ac)*(a + b + c) − abc = 0
a
2*b + 2*a*b*c + a
2*c + a*b
2 + b
2*c + b*c
2 + a*c
2 = 0
a
2*(b + c) + a*b*(b + c) + b*c*(b + c) + a*c*(b + c) = 0
(b + c)*(a
2 + a*b + b*c + a*c) = 0
(b + c)*[a*(a + b) + c*(a + b)] = 0
(b + c)*(a + b)*(a + c) = 0
Iloczyn staje się zerem gdy przynajmniej jeden z czynników jest zerem
b + c = 0 ⇒ b = −c
a + b = 0 ⇒ a = −b
a + c = 0 ⇒ a = −c
17 sty 11:20