caLKI
KASIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: odnosnie zad z asymptotami..... 3x-5/1-x
2
wiem ze nie konieczne jest wyznaczenie 1 i -1 w +∞ i -∞ ale jakby to wygladało

bo
chcialabym na rysunku to znzaczyc.......czy na rysunku wystarczy tylko zaznaczyc te 2
asymptoty pionowe -1 i 1 i tyle

czy to -∞ i +∞ tez zaznaczyc an rysunku.......i
jeszcze odnosnie zad z calek
.
0 0
P = ∫(1/2)x dx - ∫(x+1)dx =
-1 -1
0 0
(1/2)x / ln(1/2) | - (x2/2 +x) | =
-1 -1
[ (1/2)0 / ln(1/2) - (1/2)-1/ln(1/2)] - [ 02/2 +0 - ( (-1)2/2 -1)] =
(1-2)/ln(1/2) -[- ( 1/2 -1)] = -1 / (ln1 - ln2) - 1/2 = -1 /(-ln2) - 1/2 = 1/ln2 - 1/2
co zonacza
0
| -1 to jest znak całki w 2 linijce czy nawias

?
29 sty 10:26
KASIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: lim (3x-5)/(1-x2) = lim (3/x - 5/x2) / ( 1/x2 -1) = (0-0)/(0-1) = 0/ (-1) =0
x→+∞ x→+∞
przy x→-∞ jest tak samo czyli funkcjia ma asymptotę poziomą
y=0
tam przy lim +∞ ma byc wynik 0 czy +∞ a przy lim -∞ wynik -∞
jak to zapisac dokladniej

nie wiem czy przy wyznaczeniu tylko tych asymptot liczyc
tuylko te 2 granice czy i1 i -1 w +∞ i -∞


? zadanie opiera zsie tylko na wyznaczeniu
asymptot....wiec nie wiem

a jezeli nie to prosze o wyliczenie tych granic ...i rysunek
ma byc tylko z asymptotami pionowymi

czy ∞ i -∞ tez ma byc widoczna tam
29 sty 10:34
Marcin:
lim x→-∞ (3x-5)/(1-x2) = (dzielimy wszystko przez x2)lim x→-∞(3/x-5/x2)/(1/x2 - 1) =
0
lim x→+∞ (3x-5)/(1-x2) = (dzielimy wszystko przez x2)lim x→+∞(3/x-5/x2)/(1/x2 - 1) =
0
wiec mamy asymptote poziomą obustronna y=0
29 sty 11:37
Marcin:
limx→-1+ (3x-5)/(1-x2) = [-8/0+] = -∞
limx→-1- (3x-5)/(1-x2) = [-8/0-] = +∞
wiec mamy asymptote pionowa obystronna x=-1
limx→1+ (3x-5)/(1-x2) = [-2/0-] = +∞
limx→1- (3x-5)/(1-x2) = [-2/0+] = -∞
wiec mamy asymptote pionowa obystronna x=1
29 sty 11:44
KASIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: a na rysunku zaznaczyc te + i -∞ czy tylko asymptpty pionowe
29 sty 12:00
Marcin: no y=0 pokrywa sie z osia 0x wiec tylko zaznacz ze wykres funkcji dochodzi do tej osi w +
i -∞
29 sty 12:06
Ewe: \Środek okręgu przechodzącego przez A=(3,0) i B=(-1,2) należy do prostej x-y+2=0. Napisz
równanie tego okręgu...
Pomocy
29 sty 12:07
KASIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!: +∞ jest u gory a -∞ na dole tak?
29 sty 12:08
Marcin: zalezy na ktora os patrzysz
moze tez byc z lewej -∞ a z prawej +∞
29 sty 12:10
Marcin: (x-a)2 +(y-b)2 = r2
z danych mamy uklad 3 rownan
(3-a)2 +(0-b)2 = r2
(-1-a)2 +(2-b)2 = r2
a-b+2=0
29 sty 12:12