ciągi
aga: : w ciągu arytmetycznym dane są a7 =12,a11=20 wyznacz s22
proszę o zrobienie tego zadania i to bardzo szybko i wytłumacz skąd to się wzieło
17 sty 08:48
miley: a7=a1+6r
a11=a1+10r
12=a1+6r
20=a1+10r
wyzej powstał ci układ równań, obliczasz go i wyznaczasz a1 i r, później podstawiasz pod zwór
na sume i masz
pozdrawiam
17 sty 09:24
aga: proszę zrób ten układ równań a sumę już sam obliczę.
17 sty 09:44
miley: 12=a1+6r
20=a1+10r /*(−1)
12=a1+6r
−20=−a1−10r
−8=−4r
r=2
12=a1+6*2
a1=12−12
a1=0
17 sty 09:50
aga: dzięki tylko napisz skąd się wzieło te *(−1)
17 sty 09:59
miley: rozwiązuje ukł. metoda przeciwnych współczynników dlatego mnoże drugie równanie przez −1 aby
zredukowały mi sie a1
17 sty 10:07