Granica funkcji
kojot: Czy ktos bylby w stanie chociaz podpowiedziec, jak rozpoczac wyznaczenie granic:
17 sty 01:12
Spaz: rozpisz sin3x na sin jednokrotnego x a powinno wyjść w pierwszym
w drugim nie mam pojęcia. nie znoszę trygonometrii przy analizie...
17 sty 01:37
Trivial: drugie jest proste. Pomnóż licznik i mianownik przez x+1
17 sty 12:51
Trivial: A potem stwierdź że granica to 2.
17 sty 12:52
kojot: | | sinx | |
Trivial, dziekuje za podpowiedz  gdzies zapodzialem wzor na |
| =1 |
| | x | |
Jednak z pierwszym zadaniem dalej mam problem niestety
17 sty 15:47
Trivial:
A co jest trudnego w pierwszym?
| | ex2 + x | | 1+ + 0+ | |
limx→0+ |
| = [ |
| ] = +∞. |
| | sin3x | | 0+ | |
| | ex2 + x | | 1+ + 0− | |
limx→0− |
| = [ |
| ] = −∞. |
| | sin3x | | 0− | |
17 sty 16:16