równanie
Em: Bardzo prosiłabym żeby ktoś mi rozwiązał to równanie, to tylko element zadania, ale nie umiem
go zrobić, w pewnym momencie coś mi zaczyna nie pasować

−1(x−1)
2 razy (x − 2) = 2
16 sty 23:32
Niunia85:
(−x2+2x−1)(x−2)=2
−x3+2x2+2x2−4x−x+2=2
−x3+4x2−5x=0
−x(x2−4x+5)=0
i liczysz delte
16 sty 23:35
Wojtek: −(x−1)2*(x−2)=2
−(x2−2x+1)(x−2)=2
−(x3−2x2+x−2x2+4x−2)=2
−x3+4x2−5x+2=2 2 się skracają
−x(x2−4x+5)=0
Δ<0 czyli x=0
16 sty 23:36
ICSP: musisz wszystko wymnożyć i z powrotem rozłożyć.
16 sty 23:36