matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Prośba do obecnych tu matematyków ; )
studentka:
ze zbioru zadań wyszukałam 7 całek, które niestety nie wychodzą mi w obliczeniach dlatego bardzo proszę o pomoc: a) przez podstawienie :
ctg
√
x
∫
dx
√
x
e
−2
{3}
∫
x
2
16 sty 23:08
Godzio:
cos
√
x
∫
dx = (*)
sin
√
x
*
√
x
sin
√
x
= t
1
cos
√
x
*
dx = dt
2
√
x
cos
√
x
dx = dt
2
√
x
2dt
(*) = ∫
= 2In|t| + C = 2In|sin
√
x
| + C
t
16 sty 23:13
Godzio:
zapisz to jakoś normalnie to drugie
16 sty 23:13