W szufladzie Marek miał 5 par skarpetek.
Ola: C[E]]ta RATUJ proszę
W szufladzie Marek miał 5 par skarpetek. W sposób losowy wybrał z niej cztery skarpet.
Oblicz prawdopodobieństwo, ze wśród wybranych skarpet jest przynajmniej jedna para.
16 sty 22:41
Eta:
5 par, czyli 10 skarpet : 5 lewych i 5 prawych
wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A
A
' −−− Marek wybrał same skarpetki nie z pary
czyli 4 lewe lub 4 prawe
P(A) = 1 − P(A
')=....... dokończ obliczenia
16 sty 22:52
Ola: ok dzięki
16 sty 22:54
Eta:
16 sty 22:55
Ola:
16 sty 22:56
Ola: wychodzi mi 1/21
a w odpowiedzi jest 13/21
popełniłam błąd ?
16 sty 22:58
Godzio:
| | 80 | | 8 | | 13 | |
P(A) = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 210 | | 21 | | 21 | |
Tłumacze:
losuje 4 lewe lub 1 lewą i 3 prawe (ale nie ta która jest odpowiadająca do tej jednej lewej)
itd. kończąc na tym że wylosował 4 prawe
16 sty 23:02
Ola: dzięki Godzio
16 sty 23:02
Eta:
Ajjjj żle przeczytałam treść
16 sty 23:05