Uzasadnij
Antek: Mam uzasadnić że dla każdej liczby x∊(−1;5) wyrażenie:
√4x2 + 12x + 9 + 2
√x2 −12x + 36 ma stałą wartość
I moje pytanie po wyliczeniu tych pierwiastków mam rozwiązać równanie z wartością bezwzględną
czy nie. Jeżeli nie to proszę tylko o podpowiedz
16 sty 22:37
malapaula: w x wstaw liczbe z przedziału..
16 sty 22:38
Eta:
wykorzystaj wzory
4x
2 +12x +9= (2x +3)
2
x
2 −12x +36= ( x −6)
2
| 2x +3| + | x−6| = .................. dla x€ (−1. 5)
16 sty 22:40
Antek: i co to jest już koniec kto chce sprawdzić czy to faktycznie działa musi sobie sam liczby
wstawić

?
16 sty 22:41
Eta:
sorry zgubiłam 2
zatem: | 2x +3| +2*| x −6|=........... dla x€( −1, 5)
16 sty 22:42
ewcia: skorzystaj z wzorów skróconego mnożenia, przy podanym założeniu wyrażenia pod wartością
bezwzględną są dodatnie , czyli opuszczasz wartość bezwzględną
16 sty 22:42
Eta:
ewcia wyrazenie pod drugim modułem jest ujemne w tym przedziale

zatem:
2x+3+2( −x +6) =.....
16 sty 22:45
Antek: no i dlatego xy sobie idą więc stała wartość ok rozumiem dzięki
16 sty 22:46
Eta:
Oj
Antek ......
16 sty 22:53