oblicz nierówność wykładniczą
Anka: oblicz nierówność wykładniczą:
x-3 1
3 ------ < ---
3x-2 3
29 sty 00:50
ola: prawą stronę zapisz 3-1
opuść podstawy i rozwiąż nierówność wymierną
29 sty 01:01
sowa:
ważne założenie x≠2/3
29 sty 01:22
sowa:
powinnaś zapisać tak:
3(x-3)/(3x-2) < 1/3 1/3 = 3-1
x-3
czyli ------ < -1 zał. x≠ 2/3
3x -2
x -3 + 3x -2 4x - 5
---------------- <0 <=> ------------- <0 <=> (4x - 5)(3x-2) <0
3x -2 3x - 2
x1= 5/4 x2 = 2/3 ramiona paraboli do góry
czyli
odp; x€ ( 2/3, 5/4)
29 sty 01:30