Jakub:
Jak rzucasz 2 razy kostką to za pierwszym razem może być 6 wyników za drugim razem też 6 wyników, czyli wszystkich wyników jest 6*6=36.
a) Pierwszy rzut z wynikiem 3 może zajść tylko na jeden sposób ale już drugi rzut może wyjść na 6 sposobów czyli zdarzenie że na pierwszej kostce wypadnie 3 ja dwa razy rzucamy może zajść na 1*6=6 sposobów czyli prawdopodobieństwo wynosi P=6/36=1/6.
b)Tu musisz wypisać wszystkie rzuty w których suma oczek wynosi 5.
Zaczynam (1,4) (2,3) i tak dalej dokończ a dalej jak wyżej dzielisz na 36 i masz prawdopodobieństwo.
c)Ten podpunkt najlepiej zrobić "od końca". Zadaj sobie pytanie kiedy iloczyn NIE będzie parzysty. Tylko wtedy gdy wypadną dwie liczby nieparzyste (np. 3*5=15). Za pierwszym rzutem mogą wypaść trzy liczby nieparzyste (1,3,5) za drugim też trzy czyli takich wyników gdzie masz obie liczby oczek nieparzyste jest 3*3=9. Reszta czyli 36-9=27 to są już wyniki gdzie iloczyn jest parzysty P=27/36=3/4.
Aha na koniec, inny też mogą chcieć pomóc więc nie "Jakub HELP" tylko "HELP HELP"

Powodzenia