help
TOmek: Problem, pomozcie

Znajdź równanie okręgu opisanego na trójkącie o wierzchołkach A=(1,5), B=(8,−2), C=(9,1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ja robie to za pomocą układu
Układ równan 3 niewiadomych
(1−x)
2+(5−y)
2=r
2
(8−x)
2+(−2−y)=r
2
(9−x)
2=(1−y)
2=r
2
wyszło mi
x
2+y
2−2x−10y+26=r
2
x
2+y
2−16x+4y+70=r
2
x
2+y
2−18x−2y+82=r
2
i co zrobić dalej?
16 sty 22:05
TOmek:
16 sty 22:12
Godzio: trochę roboty będzie, można też to policzyć z przecięcia się symetralnych 2 boków chyba łatwiej

zaraz spróbuje pokazać z tymi 3 równaniami
16 sty 22:12
Spaz: przyrównaj r2 do r2 a następnie wyznaczaj którąś z wartości. albo y albo x. to nie jest łatwe
ale możliwe. to zwykły układ 3 równań z 3 niewiadomymi. dużo obliczeń
16 sty 22:13
Godzio:
A właściwie nie chce mi się, powiem tak:
przyrównaj pierwsze równanie do drugiego (r
2 przyrównaj)
x
2 i y
2 się skróci i otrzymasz prostą, teraz przyrównaj 2 inne równania tak samo i podstaw
równanie tej prostej otrzymasz w ten sposób wynik
16 sty 22:15
Spaz: załóżmy to:
x2+y2−2x−10y+26=r2
x2+y2−16x+4y+70=r2
skopiowałem z Twojego i teraz:
x2+y2−2x−10y+26=x2+y2−16x+4y+70 i jak widać x
2 się skróci tak jak y
2
x2+y2−18x−2y+82=x2+y2−2x−10y+26 robisz tak samo aż do rozwiązania. miłego liczenia
16 sty 22:15
TOmek: o kurde xD
16 sty 22:17
TOmek: Godzio z tymi symetralnymi mam rozwiązane z tyłu ksiązki
16 sty 22:17