trygonometria
astral: Wykaż, że równość jset tożsamością trygonometryczną. Podaj dziedzinę równości:
| sin22x − 4sin2 | |
| =tg4x |
| sin22x+4sin2x−4 | |
16 sty 22:05
astral: odswiezam
17 sty 12:49
Trivial: sinus w liczniku nie ma argumentu. Zadanie jest nierozwiązywalne.
17 sty 12:50
astral: mój błąd
| sin22x−4sin2x | |
| =tg4x |
| sin22x+4sin2x−4 | |
17 sty 13:27
astral: odswiezam
17 sty 19:12
Trivial:
| | 4sin2xcos2x − 4sin2x | |
L = |
| = |
| | 4sin2xcos2x + 4sin2x − 4 | |
| | sin2x(1 − sin2x) − sin2x | |
= |
| = |
| | (1 − cos2x)cos2x + sin2x − 1 | |
| | sin2x − sin4x − sin2x | |
= |
| = |
| | cos2x − cos4x + 1 − cos2x − 1 | |
17 sty 19:24
Trivial: Dziedzinę zostawiam Tobie.
17 sty 19:26
astral: oo, dzieki

pozdro
17 sty 19:40