Witajcie!
Męczę się z postacią trygonometryczną liczb zespolonych, a w szczególności z wyznaczaniem ich
Argumentu.
np. z = (2√3−2i)30
Pomijając, że chodzi nam o 30 potęgę, aby to wyliczyć ze wzoru Moivre'a najpierw trzeba ustalić
postać trygonometryczną:
z = a +bi = |z|(cosφ + isinφ)
Czyli dla naszego przykładu
Moduł:
|z| = √(2√3)2 + (−2) 2 = √12 + 4 = 4
| a | ||
Znając stosunek cosφ = | ||
| |Z| |
| 2√3 | ||
cosφ = | ||
| 4 |
| √3 | ||
cosφ = | ||
| 2 |
| √3 | π | |||
Wszystko pięknie, cosinus ma wartość | dla φ = | , ale liczba zespolona "znajduje | ||
| 2 | 6 |
| 3π | ||
Jak mogę w prosty sposób znaleźć φ ? Wiem, że będzie to na pewno | + α, gdzie α < π/2.
| |
| 2 |
| √3 | π | |||
Próbowałem to zrobić w taki sposób, że skoro cosφ = | , dla φ = | to dodaję "trzy | ||
| 2 | 6 |
| 3π | π | 10π | √2 | |||||
nadmiarowe ćwiartki" i mam | + | = | . Przy cosφ = | działa, ale | ||||
| 2 | 6 | 6 | 2 |
| −2 | 1 | √3 | ||||
sinφ= | =− | co razem cosφ dodatnim cosφ= | daje ćwiatkę IV i kąt | |||
| 4 | 2 | 2 |
| π | ||
+3/2π | ||
| 6 |
| 1 | ||
Jak Ty na to spojrzałeś? Obliczyłeś sinusa i skoro wyszedł minus | to znaczy, że kąt | |
| 2 |
| 3π | ||
(Czyli w tym przypadku zgadzałoby się | . )
| |
| 2 |
| π | |
+ α ?
| |
| 2 |