matematykaszkolna.pl
[Liczby Zespolone] Postać trygonometryczna - wyznaczanie Arg(z) radian: rysunekWitajcie! Męczę się z postacią trygonometryczną liczb zespolonych, a w szczególności z wyznaczaniem ich Argumentu. np. z = (23−2i)30 Pomijając, że chodzi nam o 30 potęgę, aby to wyliczyć ze wzoru Moivre'a najpierw trzeba ustalić postać trygonometryczną: z = a +bi = |z|(cosφ + isinφ) Czyli dla naszego przykładu Moduł: |z| = (23)2 + (−2) 2 = 12 + 4 = 4
 a 
Znając stosunek cosφ =

|Z| 
Obliczam:
 23 
cosφ =

4 
 3 
cosφ =

2 
 3 π 
Wszystko pięknie, cosinus ma wartość

dla φ =

, ale liczba zespolona "znajduje
 2 6 
się" na wykresie w IV ćwiartce układu współrzędnych (patrz rysunek).

Jak mogę w prosty sposób znaleźć φ ? Wiem, że będzie to na pewno

+ α, gdzie α < π/2.
 2 
 3 π 
Próbowałem to zrobić w taki sposób, że skoro cosφ =

, dla φ =

to dodaję "trzy
 2 6 
  π 10π 2 
nadmiarowe ćwiartki" i mam

+

=

. Przy cosφ =

działa, ale
 2 6 6 2 
w końcu 270 stopni to nie jest okres podstawowy cosinusa... Znam wzory redukcyjne i nie wiem jak i czy mogę je tutaj zastosować. Czy da się to łatwo odczytać z wykresu ? Mam strasznie zaćmienie mózgu. Z góry dziękuję za pomoc!
16 sty 21:27
radian: Ale tragicznie wyszedł opis tego pytania (wypełniłem dobrze pole Opis!). Niechcący
16 sty 21:29
Jack:
 −2 1 3 
sinφ=

=−

co razem cosφ dodatnim cosφ=

daje ćwiatkę IV i kąt
 4 2 2 
 π 

+3/2π
 6 
16 sty 21:31
radian: Dzięki za szybką odpowiedź. Czyli jednak zgadzałoby się... Czy moje myślenie jest sensowne ?
 1 
Jak Ty na to spojrzałeś? Obliczyłeś sinusa i skoro wyszedł minus

to znaczy, że kąt
 2 
odmierzamy w drugą stronę, a nasze φ jest 360 − 30 ? Ćwiartkę znajdę bez problemu ale zastanawiam się czy wolno mi dodawać te ćwiartki do cosφ ?

(Czyli w tym przypadku zgadzałoby się

. )
 2 
W przypadku jakiejś innej wartości cosinusa dla kąta α, gdzie wiem że całe φ jest w ćwiartce np 3−ciej, byłoby to:
π 

+ α ?
2 
16 sty 21:55
radian: Bo głębszej analizie (matematycznej) już zrozumiałem gdzie popełniłem błąd... zamiast na siłę starać się dodać (uzupełnić) 270 stopni do 30 stopni, powinienem te 30 stopni odjąć od 360. Dzięki jeszcze raz...
16 sty 22:58