Zadanie
Antek: Zapisz liczbę
√9 − 4√2 w prostszej postaci. Napiszcie też jak na to wpadliście
16 sty 21:26
ICSP: zajmijmy się wyrazeniem podpierwiastkowym:
9 − 4√2 = 8 − 4√2 + 1 = (2√2)2 − 2 * 2√2 * 1 + 12 = (2√2 + 1)2
√(2√2 + 1)2 = |2√2 + 1| = 2√2 + 1
16 sty 21:36
ICSP: Jak zwykle źle...
16 sty 21:37
ICSP: Już poprawiam.
16 sty 21:37
Eta:
(a−b)
2= a
2 −2ab +b
2
2ab= 4
√2 => a*b= 2*
√2 to "kombinujemy"
a= 2 b=
√2 lub a= 1 b= 2
√2
i sprawdzamy które pasują

( 2−
√2)
2= 4 −4
√2 +2 = 6 −4
√2 −−−−− nie pasuje !
(1−2
√2)
2= 1 −4
√2 + 8= 9 −4
√2 −−−−

zatem:
p{9−4
√2]=
√(1 −2√2)2 = | 1 −2
√2| = −1 +2
√2= 2
√2 −1
16 sty 21:38
ICSP: (2√2)2 − 2*2√2 * 1 + 12 = (2√2 − 1)2
√(2√2 − 1)2 = |2√2 − 1| = 2√2 − 1
Przepraszam za tamtą pomyłkę.
16 sty 21:39
Eta:
nie ta klamerka wyskoczyła
√9−4√2 =.....
16 sty 21:40
Antek: czyli jednym słowem mówiąc metoda prób i błędów
16 sty 21:42
Antek: tzn 4 słowami
16 sty 21:42
Eta:
16 sty 21:43
ICSP: Metoda prób i błędów jest najszybsza. Można jeszcze kombinować z układem równań jak już
kompletnie pomysłów nie masz.
16 sty 21:44