sześcian
malapaula: Oblicz pole powierzchmi i objętość sześcianu, ktorego:
a) przekątna rowna się 4 cm.
V=Pp*h
V=6a2 * H
i co dalej.. ?
proszę o pomoc
16 sty 21:03
bart: 4=a
√3
a=h
16 sty 21:04
malapaula: czemu przez 3?
16 sty 21:07
16 sty 21:08
16 sty 21:08
malapaula: a więc a tyle sie równa i h?
16 sty 21:10
malapaula: mógłby mi ktoś z tym pomóc?
bo wogóle tego nie rozumiem..
16 sty 21:14
malapaula: jutro mam spr!
16 sty 21:15
malapaula: a to nie będzie wzór z pitagorasa? na a?
16 sty 21:25
Eta:
Wszyscy to wiedzą ( oprócz Ciebie, jak widzę) nawet dzieciaki w przedszkolu

że:
V ( sześcianu) =
a3
P
c( sześcianu) =
6a2
| | 4√3 | |
a= |
| , tak jak podał Ci bart
|
| | 3 | |
| | 43*3√3 | | 64√3 | |
V=a3= |
| = |
| [cm3]
|
| | 33 | | 9 | |
| | 42*3 | | 16 | |
Pc= 6*a2= 6* |
| = 6* |
| = 32 [cm2] |
| | 32 | | 3 | |
16 sty 21:29
16 sty 21:31
16 sty 21:32
malapaula: a jak mam (4√2)2 to jak to sie liczy?
16 sty 21:33
malapaula: dajcie podpowiedz..
16 sty 21:39
Eta:
(4√2)2= 42*(√2)2= 16*2=......
16 sty 21:42
malapaula: a możesz napisać to zadanie.. bo nie moge sobie z nim poradzić..
16 sty 21:48
16 sty 21:51
malapaula:
16 sty 22:07