matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć granice funkcji
siema:
Prosze o rozwiązanie tej granicy.
tg 5x
lim
x
→
0
√
1 + 3x
− 1
16 sty 20:46
KM:
(tg 5x)(
√
1+3x
+1)
tg 5x *2
lim
x→0
=lim
x→0
=lim
x→0
1+3x−1
3x
tg 5x
2
1
2
10
*
*
*5=
*5=
x
3
5
3
3
16 sty 20:51