Jak przekształcić mianownik? Bardzo proszę o pomoc!
Help: limx→2 x2−1x−2
oraz
limx→−12 4x2−12x−1
16 sty 20:36
Jack:
sprawdź co się dzieje z obu stron przy 2 i −1/2 (policz granice obustronne).
16 sty 20:38
Godzio:
przy −1/2 chyba od razu można podstawić o ile przykład dobrze przepisany
16 sty 20:38
Jack:
masz rację, Godziu.
16 sty 20:46
Help: Policzyłem i wychodzą nieskończoności a w odpowiedziach podane są granice właściwe: 4 dla
pierwszego przykładu i −2 dla drugiego.
limx→2− x2−1x−2 = (x−1x−2)(x+1x−2) = ∞∞ = ∞
W następnym przykładzie pomimo że pozbyłem się mianownika, wynik wychodzi zły =(
limx→−12 4x2−12x+1 = 4(x−1)(x+1)2(x+1) = 4(x−1) = 4(−32) = −6
16 sty 20:54
Help: Niestety na wstępie popełniłem lapsus w liczniku drugiego przykładu; ma być 2x+1 a nie 2x−1.
Jest jakaś ogólna 'recepta' na zadania w których mianownika nie sposób skrócić?
16 sty 20:57