Znajdź wzór na stopień wielomianu
Qjon: Mam wielomian
w(x) = (x + 1)(x2 + 1)(x4 + 1) * ... * (x2n + 1), n ∊ |N
Teraz musze znaleźć wzór na stopień wielomianu w zależności od wartości n
Rozpisałem sobie pięć pierwszych przypadków i wywnioskowałem wzór
st.w(x) = n(n + 2) − (n − 1)
Tutaj się rodzi moje pytanie, jakiś sposób aby dojść do niego bardziej matematycznym sposobem i
czy ten wzór jest poprawny?
16 sty 20:30
Jack:
weź sobie konkretny przykład i zastanów się skąd sie bierze stopień wielomianiu po wymnożeniu,
czyli najwyższa potęga przy x. Np (x−1)(x−2)(x
10+33)(x
5−5)=x
17+....
16 sty 20:40
bart: potegi tworza ciag arytmetyczny

2,4,6,8..2n

wzor na stopien wielomianu to bedzie suma tego ciagu + 1
16 sty 21:00
bart: tak mi sie wydaje
16 sty 21:01
Jack:
jasne

Suma stopni wielomianów będących czynnikami wielomianu wyjściowego
16 sty 21:05
bart: Jack. ze niby zle?
16 sty 21:07
Jack:
nie nie, dobrze napisałeś
16 sty 21:09
Qjon: Wybaczcie, że tak późno odpowiadam, ale nie chciałem wchodzić na ten wątek do czasu aż nie uda
mi się wykombinować rozwiązania. Wzór był dobry tylko niepotrzebnie go tak rozbudowałem.
Dzięki za chęć pomocy!
16 sty 22:21