jak to rozwiazać?
art: f(x) = arcsin(x+√1−x2)
f(x) = (x+1)<span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">2x
16 sty 20:20
art: W drugim miało być do potęgi 2x
16 sty 20:21
Godzio: a co z tym chcesz zrobić?
16 sty 20:21
art: Obliczyć pochodną. W obu.
16 sty 20:23
Godzio: Wszędzie pod tym długim pierwiastkiem jest
√1 − x2
(arcsin(x −
√1 − x2))' =
| 1 | | 2x | |
| * (1 + |
| ) = |
| √1 + x2 − 2√1 − x2 + 1 − x2 | | 2√1 − x2 | |
| 1 | | √1 − x2 + x | |
| * |
| = |
| √2 − 2√1 − x2 | | √1 − x2 | |
| √1 − x2 + x | |
| |
| √2 − 2x2 − 2√1 − x2 + 2x2√1 − x2 | |
Nie wiem jak to w ładniejszej postaci przedstawić
to drugie wygląda tak: (x + 1)
2/x ?
16 sty 20:32
art: Ktokolwiek?
16 sty 20:33
art: Tak, dokładnie tak.
16 sty 20:33
Łuki: Ktoś mi pomoże z zadaniem
16 sty 20:33
Godzio:
((x + 1)
2/x)' = (e{In(x + 1)
2/x)' = (e
2/x * In(x + 1))' =
| | 2 | | 2 | | 1 | |
e2/x * In(x + 1) * (− |
| * In(x + 1) + |
| * |
| ) = |
| | x2 | | x | | x + 1 | |
| | −2In(x + 1) | | 2 | |
(x + 1)2/x * ( |
| + |
| = |
| | x2 | | x(x + 1) | |
| | 1 | | 2In(x + 1) | | 2 | |
− |
| * (x + 1)2/x * ( |
| − |
| ) |
| | x | | x | | x + 1 | |
16 sty 20:37
Godzio:
na początku: eIn(x + 1)2/x
16 sty 20:39
art: Dzięki!
16 sty 20:41
art: Jakie wzory zostały zastosowane przy obliczaniu drugiej pochodnej?
16 sty 20:53