funkcja
Zośka: Znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji
G(x)=2x3−15x2+36x dla x <1,5>
proszę o pomoc!
16 sty 20:11
Jack:
policz ekstrema, znajdź pierwiastki funkcji i funkcji pochodnej, spróbuj narysować wykres i
zobaczysz gdzie szukać ewentualnych najwęiszkych i najmniejszych wartośći.
16 sty 20:12
Zośka: ale to jest taki problem, że teoretycznie coś tam wiem o tym zamienianiu na pochodne, ale w tym
przykładzie jestem bezradna... te x no nie rozumiem..
16 sty 20:31
bart: G(x)'=6x2−30x+36
16 sty 20:33
Zośka:

z tej pochodnej za pomocą delty wyliczyłam pierwiastki x
1=−1 i x
2=6
co dalej?
16 sty 20:41
Zośka:
16 sty 21:05
Zośka: Ludzie kochani, plizzz
16 sty 21:33
Zośka: Czy nikt naprawdę nie wie?
16 sty 22:19
Zośka: będę wołać aż mnie ktoś zrozumie, no...
16 sty 22:58