Geometria
Łuki: Nie lubię Geometrii

potrzebuję pomocy

Oblicz pole i objętość graniastosłupa prawidłowego trujkątnego o krawędzi podstawy a = 8 cm i
wysokości h =10 cm
16 sty 20:08
atex: Widzę ortografii też nie lubisz
| | 1 | | 1 | | 82*√3 | |
V= |
| PpH= |
| * |
| *10 |
| | 3 | | 3 | | 4 | |
16 sty 20:16
Łuki: | | 82 * √2 | |
Hej dlaczego V= 13 * |
| |
| | 4 | |
16 sty 20:21
Niunia85: ta wysokość to wysokość graniastosłupa czy wysokość postawy?
16 sty 20:24
Niunia85: podstawy
16 sty 20:24
16 sty 20:25
Łuki: To pomoże ktoś ?
16 sty 20:26
Niunia85: powiedz mi czy ta wysokość 10 to wysokość graniastosłupa czy wysokość jego podstawy?
16 sty 20:27
Łuki: No przepisałem całe zadanie więcej nie ma napisane

ale wydaje mi się że to chodzi o wysokość
graniastosłupa
16 sty 20:29
Niunia85: a mi nie masz odpowiedź do tego zadania?
16 sty 20:29
Łuki: Odpowiedzi nie mam
16 sty 20:30
Łuki: Dasz radę z tym zadaniem
16 sty 20:32
Niunia85:

PB=a*b=8*10=80
V=PP*H=16
√3*10=160
√3
PPC=2PP+3PB=2*16
√3+3*80=32
√3+240
16 sty 20:35
16 sty 20:38
Niunia85:
16 sty 20:38
Łuki: Hej pomożesz w jeszcze jednym zadaniu z geometrii ?
16 sty 20:41
Niunia85: pewnie
16 sty 20:43
Łuki: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość 3√2 , a wysokość
2√3. Oblicz Kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa do płaszczyzny podstawy
16 sty 20:44
Niunia85:

a=3
√2
H=2
√3
d (przekątna podstawy)=a
√2=3
√2*
√2=3*2=6
α=30 stopni
16 sty 20:51
16 sty 20:52
Niunia85: studentka
16 sty 20:53
Łuki: A chce ci się jeszcze liczyć bo trochę takich zadań trudnych (przynajmniej dla mnie) mam do
zrobienia
16 sty 20:56
Niunia85: nie ma problemu wysyłaj
16 sty 20:57
Łuki: Przekątna sześcianu ma długość 8√3 . Oblicz pole i objętość tego sześcianu
16 sty 21:00
Niunia85: przekątna sześcianu d=a√3
a√3=8√3
a=8
V=a3=83=512
PPC=6a2=6*82=6*64=384
16 sty 21:02
Łuki: Narysuj okrąg o równaniu ( x − 2)2 + (y + 3)2 = 4. Oblicz pole koła ograniczonego tym
okręgiem
16 sty 21:07
Niunia85: równanie okręgu wzór ogólny
(x−a)2+(y−b)2=r2
u Ciebie r2=4
więc r=2
Pole=πr2=4π
16 sty 21:15
Łuki: W jakim mieście studiujesz ?
16 sty 21:16
Niunia85: jak chcesz go narysować to środek okręgu to:
S=(a,b)
S=(2,−3)
16 sty 21:17
Niunia85: ale ja nie studiuje matmy, studiuje ekonomie we wrocku
16 sty 21:17
Łuki: Ja na drugim końcu polski mieszkam.A studia to jak już to za rok bo teraz do Liceum chodzę
16 sty 21:19
Łuki: Obliczysz jeszcze jakieś zadanko ?
16 sty 21:21
Niunia85: dawaj, mąż o pierwszej w nocy z pracy wróci więc mam dużo czasu
16 sty 21:22
Łuki: Napisz równanie okręgu o środku S = (−4 , −1) i promieniu 4
16 sty 21:23
Łuki: Ratujesz biednego licealistę

będę chyba do 1 godz. siedział
16 sty 21:24
Niunia85: no to podobnie jak poprzednie
spróbuj podstawić do wzoru ogólnego a ja powiem czy dobrze
16 sty 21:24
Łuki: U mnie z matmą to cieniutko

i chyba nie dam rady
16 sty 21:27
Niunia85: spróbuj
masz wzór (x−a)2+(y−b)2=r2
S=(a,b)
a u Ciebie S=(−4,−1) a r=4
jak będzie źle to poprawie
16 sty 21:28
Łuki: No tak ale nie ma X i Y
16 sty 21:29
Niunia85: x i y ma zostać tak jak jest
wpisz tylko a b i r
16 sty 21:31
Łuki: Mam wpisane na kartce i nic z tego nie wychodzi
16 sty 21:32
Niunia85: ok, nie bede Cie już męczyć
[x− (−4)]2+[y−(−1)]2=42
(x+4)2+(y+1)2=16
już wiesz skąd rozpisałam wszystko i powinno być jasne
16 sty 21:35
Łuki: To P= 16π
16 sty 21:37
Niunia85: tak
16 sty 21:37
Łuki: Kolejne zadanko ?
16 sty 21:39
Niunia85: dawaj dawaj i już nie pytaj
16 sty 21:40
Łuki: Bok rombu ma długość 4 cm , kąt ostry 60 stopni. Oblicz pole i długości przekątnych rąbu
16 sty 21:42
Łuki: Rombu chciałem napisać...
16 sty 21:42
Niunia85:

zaznaczysz sobie na rysunku literkami, ja zaznaczyłam kolorami, żeby lepiej było widać
2h=4
√3
h=2
√3
P=ah=4*2
√3=8
√3
16 sty 21:49
Niunia85: pole już jest, teraz przekątne
16 sty 21:50
Łuki: Dobra to ja sobie to przerysuję a żeby nie marnować czasu to mam już zadanko

Kąt ostry równoległoboku wynosi 60 stopni, a jego boki mają długości 8 cm i 15 cm. Oblicz jego
pole
16 sty 21:51
Łuki: Dobra zaraz policzę
16 sty 21:52
ICSP: Przepraszam ze tak się wtrącam ale mnie to ciekawi. Jeżeli przedzielimy romb jedną przekątną
powstaną dwa identyczne trójkąty, więc czy pole rombu można liczyć tak : P = a2sinα
16 sty 21:52
Godzio:
Tak
16 sty 21:52
Niunia85:

2d=8
√3
d=4
√3
c można wyliczyć podobnie lub ze wzoru na pole
P z wcześniejszych obliczeń to 8
√3
więc podstawiamy i wyliczmy c (drugą przekątną)
8
√3=c*2
√3
c=4
16 sty 21:56
Niunia85: można
16 sty 21:57
Niunia85:

tuta też można użyć tego wzoru na pole
| | √3 | |
P=absinα=8*15*sin60=120* |
| =60√3 |
| | 2 | |
16 sty 22:00
Paulisia:P: A moze pomozecie biednej maturzystce? Ktora zdis w ang siedziala
16 sty 22:04
Niunia85: gdzie siedziałaś?
16 sty 22:05
Łuki: Dwa czworokąty podobne mają pola 25 cm2 i 50 cm2 , Oblicz skalę podobieństwa
16 sty 22:05
Łuki: Ja już angol wolę niż matmę
16 sty 22:06
Paulisia:P: kułam juz angielski, znaczy powtorki robie
16 sty 22:06
Paulisia:P: no angol jest najlepszy w koncu w klasie jezykowej jestem
16 sty 22:07
Niunia85: wydaje mi się że 1:2 ale pewna nie jestem
16 sty 22:07
Łuki: A co masz problemy z angolem ?
16 sty 22:08
Paulisia:P: nie

hehe z angola mam 5, klasa jezykowa nie
16 sty 22:09
Paulisia:P: gorzej matma
16 sty 22:09
Łuki: No u mnie to też bardzo słabo z MATMĄ
16 sty 22:10
Paulisia:P: chociaz ma 3..nie wiem jakim cudem..ok widze ze mi tu nikt nie pomoze

jutro na korki i tak
spadam
16 sty 22:11
Niunia85: ja Ci moge pomóc, tylko skończe z nim zadanka
16 sty 22:12
Łuki: Niunia85 masz jakieś obliczenia do tego ostatniego zadanka żebym potem to skumał jak będę sobie
czytał zadania
16 sty 22:15
16 sty 22:16
Niunia85: poprostu podzieliłam 50 na 25 i wyszło mi 2 ale nie mam pojecia czy to jest dobrze, czy sa
jakieś wzory do tego
16 sty 22:16
Niunia85: o widzisz ewcia zrobiła Ci to zadanko
16 sty 22:17
Łuki: A to jest dobrze zrobione ? a co mi tam sam i tak bym rady nie dał ...
16 sty 22:19
Niunia85: dawaj następne
16 sty 22:21
Eta:
Witam

zad. z czworokątami podobnymi :
k −−− skala podobieństwa, k>0
| | 50 | |
to: |
| = 2 ..... to k2= 2 => k=√2
|
| | 25 | |
16 sty 22:22
Łuki: Ja bym wogule tego zadania nie ruszył
16 sty 22:22
Łuki: Promień okręgu opisanego na kwadracie wynosi 12 cm. Wyznacz długość boku tego kwadratu
16 sty 22:22
Niunia85:

d=2r=2*12
d=24
d=a
√2
a
√2=24
| | 24 | | √2 | | 24√2 | |
a= |
| * |
| = |
| =12√2 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
16 sty 22:27
Łuki: Wyznacz długość boku kwadratu o przekątnej d = 82
16 sty 22:30
Łuki: Sorry d = 8√2
16 sty 22:30
Niunia85: d=64
d=a
√2
64=a
√2
| | 64 | | √2 | | 64√2 | |
a= |
| * |
| = |
| =32√2 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
16 sty 22:31
Niunia85: ok zaraz poprawie
16 sty 22:32
Niunia85: d=8√2
d=a√2
a√2=8√2
a=8
16 sty 22:32
Eta:
2/ sposób:
2a
2= d
2
2a
2= 24*24
a
2= 12*24 = 288=144*2
a=
√144*2= 12
√2
16 sty 22:34
Łuki: W kwadrat o boku 10 cm wpisano okrąg. Oblicz długość tego okręgu
16 sty 22:35
Niunia85: nieraz jest pare sposobów na rozwiązanie tego samego zadanka
16 sty 22:36
Łuki: Ale wynik się nie zgadza
16 sty 22:37
Niunia85:

troche mi rysunek nie wyszedł
2r=10
r=5
l=2πr=10π
16 sty 22:39
Łuki: eee nie jestem wybredny
16 sty 22:41
Niunia85: bo Eta źle podstawiła tam nie powinno być 24*24 tylko 64*2 i wtedy wynik wyjdzie ten sam
16 sty 22:41
Niunia85: ale dobrze wyszło, chodziło o to wcześniejsze zadanie, teraz zobaczyłam
16 sty 22:43
Łuki: Ok rozumiem
16 sty 22:45
Niunia85:
16 sty 22:45
Łuki: Mam następne
16 sty 22:45
Łuki: Nie korzystając z tablic oblicz
a) sin
2 15 + cos
2 15 − 2tg 38 stopni * ctg 38 stopni
| | cos 39 stopni | |
b) |
| |
| | sin 51 stopni | |
c) cos
2 11 stopni + cos
2 79 stopni
16 sty 22:45
Niunia85:
przykro mi ale z takiej trygonometrii nie pomogę, bo tego nie kumam

przykro mi
16 sty 22:49
Łuki: Ok dobra zobaczę co jeszcze mam do obliczenia
16 sty 22:51
Łuki: Hej a z funkcjami dasz sobie rade ?
16 sty 22:51
Niunia85: oj też raczej nie
16 sty 22:53
Niunia85: najbardziej geometria mi leży
16 sty 22:53
Łuki: Jeszcze zobaczę co ja tu mam
16 sty 22:54
Niunia85:
16 sty 22:54
Łuki: Zostały mi prawie same funkcje

no ale mam jeszcze pare zadanek do zrobienia z geometrii
16 sty 22:56
Niunia85: to dawaj może się jeszcze pobawie
16 sty 22:57
Łuki: Sprawdź czy trójkąt o bokach 5 , 12 , 13 jest prostokątny oraz oblicz:
a) promień R okręgu opisanego na tym trójkącie
b) promień r okręgu wpisanego w tym trójkącie
c) Oblicz wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego
d) pole powierzchni trójkąta
16 sty 23:01
Eta:
zad. z trygonometrii
sin
2α+ cos
2α=1 i tgα* ctgα=1
a) 1 −2*1= −1
b) sin51
o = cos (90
o − 51
o)= cos 39
o
c)
podobnie: cos11
o= sin79
o
sin
279
o + cos
279
o= 1
16 sty 23:02
Niunia85: trzeba sprawdzić pitagorasem
52+122=132
L=25+144=169
P=169
L=P
trójkąt jest prostokątny
16 sty 23:02
Niunia85:

a)
r=6,5
16 sty 23:04
Łuki: Dzięki Eta
16 sty 23:07
Niunia85:

b)
16 sty 23:08
Łuki: Niunia85 naprawdę szybko liczysz te zadania z geometrii
16 sty 23:12
Niunia85:

P=30 z poprzedniego zadania
60=13h
16 sty 23:14
Niunia85: tamto było c
a d ...
pole policzyłam w przykładzie b
16 sty 23:15
Łuki: Czyli to jest b ?
16 sty 23:17
Niunia85: w przykładzie b policzyłam już pole tego trójkąta, więc do przykładu d możesz przepisać
16 sty 23:19
Niunia85: dużo jeszcze tego masz?
16 sty 23:20
Łuki: A co już chęci nie masz ?
16 sty 23:22
Łuki: Jesteś tam ?
16 sty 23:24
Niunia85: jestem jestem, tylko zapytałam
16 sty 23:26
Łuki: Ostatnie chyba że chcesz jeszcze
16 sty 23:27
Łuki: Objętość sześcianu wynosi 216 . Oblicz przekątną tego sześcianu
16 sty 23:27
Niunia85: d=a√3
V=a3
216=a3
a=6
d=6√3
16 sty 23:29
Łuki: DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

DZIĘKUJĘ

Bez ciebie nie dałbym rady
16 sty 23:34
Niunia85: nie ma za co

polecam się na przyszłość
16 sty 23:36
Niunia85: aż 126 odp napisaliśmy
16 sty 23:37
Łuki: No ale warto było

heh
16 sty 23:40
Niunia85: czyli już koniec?
16 sty 23:41
Łuki: No pewnie już nie masz czasu bo jakby co to 1 lub 2 zadanka jeszcze z geometrii bym znalazł
16 sty 23:44
Niunia85: to dawaj
16 sty 23:45
Łuki: Przecież mąż niedługo wraca
16 sty 23:46
Niunia85: jeszcze zdąże dawaj
będzie gdziesz za godzine
16 sty 23:46
Łuki: Oblicz przekątną prostopadłościanu o wymiarach 3 cm , 4 cm , 5 cm
16 sty 23:47
16 sty 23:59
Godzio:
d = √a2 + b2 + c2 = ... podstaw i policz
17 sty 00:03
Łuki: Wyszło mi d = √50
17 sty 00:07
Niunia85:

x
2=3
2+4
2
x
2=9+16
x
2=25
x=5
d
2=5
2+x
2
d
2=5
2+5
2
d
2=25+25
d
2=50
d=
√50
d=5
√2
17 sty 00:08
Niunia85: nie chciały mi się coś rysunki załadować i dlatego tak długo, ale widzę że ktoś innym sposobem
pokazał jak to można obliczyć
17 sty 00:10
Łuki: Tsss... ale ten wynik nie był pewny a u ciebie to mam prawie 100 % pewności
17 sty 00:14
Niunia85: tam też było dobrze, poprostu krótszy sposób
17 sty 00:16
Łuki: Widać że geometria to twoja mocna strona
17 sty 00:17
Niunia85: jeszcze jakieś jedno krótkie i spadam
17 sty 00:17
Łuki: Oblicz pole kwadratu o przekątnej d = 12 cm
17 sty 00:20
Niunia85: d=a
√2
12=a
√2
| | 12 | | 12√2 | |
a= |
| *U{√2}{√2= |
| =6√2 |
| | √2 | | 2 | |
P=a
2=(6
√2)
2=36*2=64
17 sty 00:21
Niunia85: jeszcze jedno jakieś krótkie możesz dać
17 sty 00:22
Niunia85: | | √2 | |
tam miało być |
| bo widzę że wpisało mi się jedno obok drugiego |
| | √2 | |
17 sty 00:23
Łuki: Oblicz pole trójkąta o bokach a = 5 b = 6 c = 8
17 sty 00:23
Niunia85: znasz wzór Herona?
17 sty 00:25
Łuki: Nie pierwsze słyszę o takim czymś
17 sty 00:26
Niunia85: P=
√p(p−a)(p−b)(p−c)
| | a+b+c | | 19 | | 1 | |
p=połowa obwodu= |
| = |
| =9 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P=
√9,5(9,5−5)(9,5−6)(9,5−8)=
√9,5*4,5*3,5*1,5=
√225=15
te 225 jest w przybliżeniu
17 sty 00:30
Niunia85: teraz już naprawde zmykam, możemy jutro coś porobić jeszcze
pozdrawiam
17 sty 00:31
Łuki: No poszukam może jakieś się zadanie trafi

Pzdr
17 sty 00:33
Łuki: Poszukuję studentki / studenta do pomocy przy zadaniach z funkcji
17 sty 00:38
Łuki: Potrzebuję pomocy przy funkcjach. Kto jest w stanie mi jej udzielić niech tu piszę
17 sty 00:44
Łuki: Pomoc potrzebna
17 sty 11:12
Niunia85:
17 sty 11:13
Łuki: Witaj znalazłem jeszcze pare zadanek z geometrii
17 sty 11:15
Niunia85: no to wrzucaj
Ty masz tyle zadań do szkoły zrobić, czy robisz więcej?
17 sty 11:17
Łuki: Miałem ogólnie 50 zadań do zrobienia na 2 tygodniowe ferie
17 sty 11:19
Niunia85: ale męczą Was teraz w tych szkołach, ja czegoś takiego nie miałam
17 sty 11:19
Łuki: No właśnie męczą i to jak

ja sam bym wszystkie 50 zadań robił przez 2 tygodnie od rana do
wieczora
17 sty 11:21
Łuki: A oto zadanie
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 4√3 . Oblicz pole boczne
stożka
17 sty 11:23
Niunia85:

a=4
√3
r=2a=8
√3
PB=πra=8
√3*4
√3π=8*4*3π=96π
17 sty 11:28
Łuki: Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu na płaszczyznę jest prostokątem, którego przekątna d =
8√2 tworzy z bokiem odpowiadającym wysokości walca kąt o mierze 60o . Oblicz objętość walca
17 sty 11:30
Niunia85:

d=8
√2
α=60
x=2πr
4πr=8
√6
2H=8
√2
H=4
√2
| | 4√6 | | 384√2 | |
V=πr2H=π( |
| )2*4√2= |
| |
| | π | | π | |
17 sty 11:40
Łuki: Przekątne rombu mają długości 16 cm i 12 cm . Oblicz bok rombu
17 sty 11:44
Niunia85:

c=16
b=12
a
2=8
2+6
2
a
2=64+36
a
2=100
a=10
17 sty 11:51
Łuki: W trójkącie równobocznym:
a) dany jest promień okręgu wpisanego w trójkąt r = 12 cm. Oblicz pole trójkąta
b) dany jest promień okręgu opisanego na trójkącie R = 18 cm. Oblicz bok trójkąta
c) dana jest wysokość h = 8√3 . Oblicz pole trójkąta
d) dane jest pole trójkąta 16√3 cm 2. Oblicz promień okręgu wpisanego
17 sty 11:57
Łuki: Muszę kończyć za pół godzinki powrócę
17 sty 12:02
Niunia85:

a) troche mi rysunek krzywo wyszedł
r=12
72=a
√3
a
2=24*24*3=1728
| | a2√3 | | 1728√3 | |
P= |
| = |
| =432√3 |
| | 4 | | 4 | |
17 sty 12:05
Niunia85:

b)
R=18
54=a
√3
17 sty 12:10
Niunia85:

c)
h=8
√3
16
√3=a
√3
a=16
17 sty 12:12
Niunia85:

d)
P=16
√3
r=?
64
√3=a
2√3
a=8
17 sty 12:18
Niunia85: ja też już spadam, jak Ci nikt później nie pomoże, to będę wieczorkiem, przepisz tutaj
wszystkie zadanka i ponumeruj je to potem siądę i rozwiąże po kolei
17 sty 12:19
Łuki:
Zad 32
Boki trójkąta ABC mają długość IABI = 4 IACI = IBCI = 8. Oblicz promień r okręgu wpisanego w
trójkącie ABC i promień R okręgu opisanego na trójkącie ABC
17 sty 12:58
Łuki: To już ostatnie zadanko z geometrii. Teraz to mi tylko zostały funkcje i trygonometria
17 sty 13:02
17 sty 13:21
Łuki: I będzie spokój z matmą
17 sty 20:13
Niunia85: widze, że ktoś już przesłał rozwiązanie
17 sty 20:35
Łuki: Miley.No ona mi też liczyła zadania z funkcji ale jeszcze trochę zostało
17 sty 21:38
Łuki: Mam pytanie. Bardzo mnie to ciekawi i nie daje spokoju
17 sty 21:45
Niunia85: jakie?
17 sty 21:46
Łuki: Tak naprawdę to co ty z tego masz że mi i innym ludziom pomagasz z matmy ?
17 sty 21:49
Łuki: Hej jesteś tam ?
17 sty 21:54
Niunia85: nic nie mam, poprostu lubie to robic
17 sty 22:03
Łuki: Niewygodne pytanie ? dobra nie muszę wiedzieć
17 sty 22:03
Niunia85: odpisałam
17 sty 22:05
Łuki: Trochę ciężko mi to zrozumieć
17 sty 22:07
Niunia85: a dałeś mi coś za to? nie
więc nic nie mam
17 sty 22:08
Łuki: Rozumiem. Chociaż z drugiej strony nie rozumiem bo nie lubię matmy
17 sty 22:09
Niunia85: ale jakbyś lubił i miał dużo czasu to pewnie też byś komuś pomógł
17 sty 22:12
Niunia85: mi kiedyś ktoś bardzo pomógł (w życiu, nie w zadaniach) tylko tak mogę się odwdzięczyć
17 sty 22:12
Łuki: Na którym roku jesteś ? 3 , 4 ?
17 sty 22:13
Niunia85: 3
17 sty 22:17
Rafał: Czyli 21/ 22 lat
17 sty 22:19
Łuki: sorry nick przypadkowo zmieniłem na Rafał
17 sty 22:19
Łuki: Będziesz studiowała jeszcze przez 2 lata ? czy dajesz już sobie spokój ?
17 sty 22:22
Niunia85: bede studiować dalej i mam 26 lat
17 sty 22:30
Łuki: oj to się machnąłem matematyk to ze mnie bardzo kiepściutki
17 sty 22:31
Niunia85:
17 sty 22:32
Łuki: Mąż dziś też o 1 kończy ?
17 sty 22:37
Niunia85: nie, jest w domu
17 sty 22:40
Łuki: No pięknie ...
17 sty 22:43
Niunia85: co?
17 sty 22:44
Łuki: Nie nic lepiej już pewnie kończę
17 sty 22:47
Niunia85: dlaczego?
17 sty 22:47
Łuki: Żeby nie obudzić wilka z lasu
17 sty 22:51
Niunia85: he he jakiego wilka
17 sty 22:52
Łuki: oj przenośnia taka
17 sty 22:53
Niunia85: wiem wiem
17 sty 22:54
17 sty 22:55
Łuki: Chyba 123 potrzebuje pomocy może dam rade
17 sty 22:56
17 sty 23:24
Niunia85: wzajemnie
17 sty 23:24