| 1−x | ||
Obliczenie pochodnej funkcji | Prosze o pomoc bo nie wim czy mam z | |
| ln7x−2x+5 |
| (1−x)'*(ln7x−2x+5)−(1−x)*(ln7x−2x+5)' | ||
Ja to licze tak: | no i teraz samą | |
| (ln7x−2x+5)2 |
| 1 | 1 | |||
−1*ln7x−2x+5−(1−x)*( | −2)=−(ln7x−2x+5)−(1−x)*( | −2)= | ||
| 7x | 7x |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
−ln7x+2x−5−( | −2− | +2x)=−ln7x+2x−5− | +2+ | −2x= | ||||
| 7x | 6x | 7x | 6x |
| 1 | 1 | |||
−ln7x− | + | −3 i do tad doszlam ale czuje ze cos zle policzylam PROSZE O | ||
| 7x | 6x |
| 1 | ||
drobny błąd, gdy liczysz (ln 7x)'= | *(7x)'=... | |
| 7x |
zaraz policze
| |||||||||||
czyli wynik to : | A ten błąd mój to dlatego ze mialam to | ||||||||||
| (ln7x−2x+5)2 |
Dziękuję ślicznie