monotonicznosc
monikaaa: bardzo prosze pomzcie wyznaczyc mi przedzialy monotonicznosci 51−x
16 sty 19:50
Jack:
spróbuj sobie narysować taką funkcję − wszystko zobaczysz.
16 sty 19:51
monikaaa: zapomnialam dodac zeby obliczyc najpierw pochodna ale to potrafie bo mi wyszlo
f(x)'=5(1−x)2
16 sty 20:02
monikaaa: bardzo bym prosila jednak o pomoc, siedze nad matma caly dzien i wszytko juz mi sie miesza
16 sty 20:03
Jack:
skoro mozesz stosować pochodne, to określ kiedy pochodna jest większa a kiedy mniejsza od 0....
co nie powinno sprawić kłopotu w tym przykładzie (skoro licznik jest zawsze dodatni bo jest
równy 5, a mianownik jest kwadratem więc też jest "zawsze" dodatni). Zwróć uwagę na dziedzinę
funkcji pochodnej.
16 sty 20:07
monikaaa: kurde ja bym to zapisala ze f(x)'>0 x∊R\{1} a ze mniejsza od zera to x zbior pusty ale
zapewne jest zle i bedzie ze jest >0 x∊(1,∞) a <0 x∊(−∞,1) kurde ... no nie wiem
16 sty 20:17
monikaaa: bylby ktos tak uprzejmy i poprostu napisal mi jak bedzie to wygladac...bo saam chyba nic nie
zdzalam, a tak sobie to przeanalizuje porownujac do innych przykladow i moze w koncu zrozumiem
16 sty 20:22
Jack:
pierwszy zapis jest ok. Pochodna funkcji f(x) jest większa od 0 dla x∊R\{1}, czyli nasza
funkcja f(x) jest rosnąca dla x∊(−∞,1) oraz x∊(1,+∞). Warto sobie zrobić rys, i zobaczyć co to
za czarodziejski punkt x=1, to wyjaśni czemu nie można zapisać, że f(x)↗ dla x∊R\{1}.
16 sty 20:47
monikaaa: moj prblem tkwil w tym ze ja mialam rozwizany ten przyklad, ale cos mi sie wydalao ze jednak
jest zle, poniewaz prownujac z innym przykladem wychodzilo mi wlasnie tak jak to wlasnie
teraz napisales, ale pewnosci nie mialam...wielkie dzieki za odp, teraz juz wiem o co lotto
16 sty 20:51