Analizuje zadanka przed kolosem i mam mały problem.
Baśka: arctg (x −
√1 + x2)=
| 1 | | 1 | |
| (1− |
| 2x) |
| 2(1 + x2) −2x √1+x2 | | 2x√1+x2 | |
tyle wyszło mi po obliczeniu pochodnej. nie wiem jak to uprościć do wyniku który mam w zeszycie
16 sty 19:41
Baśka: Nikt mi nie pomoże

bez tego uproszczenia nie oblicze 2 pochodnej
16 sty 20:00
Godzio:
Zaraz pomogę
16 sty 20:01
Baśka: Czekam
16 sty 20:14
Godzio:
| | 1 | | x | |
(arctg(x − √1 + x2) )' = |
| * (1 − |
| ) = |
| | 1 + (x − √1 + x2)2 | | √1 + x2 | |
| 1 | | √1 + x2 − x | |
| * |
| = |
| 1 + x2 − 2x√1 + x2 + 1 + x2 | | √1 + x2 | |
| 1 | | √1 + x2 − x | |
| * |
| = |
| 2 | | (x2 − x√1 + x2 + 1)√1 + x2 | |
Domnażam licznik i mianownik przez
√1 + x2 + x
| 1 | | 1 + x2 − x2 | |
| * |
| |
| 2 | | (x2 − x√1 + x2 + 1)(1 + x2 + x√1 + x2) | |
| 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| 2 | | (x2 + 1 − x√1 + x2)(x2 + 1 + x√1 + x2 | |
| 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| 2 | | (x2 + 1)2 − x2(1 + x2) | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 2 | | x4 + 2x2 + 1 − x2 − x4 | | 2 | | x2 + 1 | |
16 sty 20:15
Edyta: a czy na górze w pierwszej linijce nie mnoży się jeszcze przez pochodną wewnętrzną spod
pierwiastka? czlyli 2x?
16 sty 20:25
Godzio:
Mnoży, od razu uprościłem 2
16 sty 20:29
Baśka: moim zdaniem źle policzyłeś pochodne ...
16 sty 20:29
Baśka: aaa już wiem

dziękuje bardzo
16 sty 20:30