Znajdź pierwiaski wielomianu ( już zlanazłem ale nie wiem czy dobre ) i sprawdź ich krotność
Ali : x
4 + x
3 - 7x
2 - 12x - 6 = 0
Z moich wyliczeń wyszło ze

x = -1
x= 3
x= -2
Ale jak mam sprawdzić krotność tych pierwiastków
28 sty 22:57
28 sty 22:58
Marcin: to tak
x4 + x3 -7x2 - 7x - 6x - 6 =0
x3 (x+1) -7x (x+1) -6 (x+1) = 0
(x+1) (x3 -7x -6) = 0
(x+1) (x3 - 4x -3x -6 ) =0
(x+1) [x(x2 - 4) -3(x+2)] =0
(x+1) [x(x-2)(x +2) - 3(x+2)] = 0
(x+1) (x+2) (x(x-2)-3) = 0
(x+1)(x+2)(x2 -2x -3)=0
(x+1)(x+2)(x2 -3x +x -3) = 0
(x+1)((x+2)[x(x-3) +1(x-3)]=0
(x+1)(x+2)(x+1)(x-3) = 0
i juz chyba jasne
28 sty 23:20
Eta: Witam!
więc tak!
x4 +x3 - 7x2 - 13x - 6=0
x4 +x3 -7x2 -7x - 6x -6=0 teraz grupujemy wyrazy
x3(x +1) - 7x( x+1) -6(x+1)=0
(x +1)( x3 -7x - 6)=0
(x+1) ( x3 -x - 6x -6)=0
(x+1)[ x(x2 -1) -6(x+1)]=0
(x +1) [ x (x-1)(x+1) - 6( x+1)] =0
(x+1) (x+1)[x(x-1) - 6] =0
(x+1)(x+1)( x2 - x -6)=0 Δ=25 √Δ=5 x1= 3 x2= -2
(x+1) (x+1) (x+2)(x-3)=0
i już widać,że x= -1 ---- pierw. dwukrotny
x= -2 ------ jednokrotny
x= 3 -------- jednokrotny
tyle! mam nadzieje ,że rozumiesz to! powodzenia!
28 sty 23:24
Ali : Wielkie dzięki Eta i Marcin

Wszystko pięknie mi wyjaśniliście. Zaraz zabieram się za
inne przykłady. Jeszcze raz dzięki
28 sty 23:32
Eta: 
OK
28 sty 23:39