problem z ciągiem geometrycznym
Wojtek: mam ciąg x, x+3, 16 i mam obliczyc x i 4 i 5 wyraz ciągu. I wychodzi mi x = 1 i x=9 i jak
podstawie 1 to wszystko wychodzi ładnie, ciąg geometryczny jest ok, q = 4, a gdy podstawie 9
to jest problem bo wyrazy wychodzą tak x
1 = 9, x
2 = 12, x
3 = 16. I tu jest problem.
Na początku myslalem ze poprostu 9 nie moze tam być i nie jest rozwiązaniem, ale potem
zobaczylem ze q może wynosić 1,(3) i tu jest moje pytanie, czy q musi być liczbą całkowitą

Bardzo prosze o wyjaśnienie problemu, bo nie wiem w końcu jak to ma być