Parametry, dla których równanie ma jedno rozwiązanie.
arek: Funkcja f dαana jest wzorem f(x)=|x2−1| / x3−x
Narysuj wykres funkcji f
Dla jakich wartości parametru m, równanie f(x)=m ma jedno rozwiązanie?
Mam to w zeszycie, tylko trochę chaotycznie i nie mogę się połapać
Mam jeszcze coś takiego:
x2−1/x3−x=1/x
−x2+1/x3−x=−1/x
Czy mam rozumieć, że kiedy x2−1 znajduje sie pod wartoscia bezwzgledna, to wtedy biore pod
uwage 2 opcje, czyli x2−1 oraz −x2+1
Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
16 sty 19:18