16 sty 18:58
ICSP: Wszystkie niewiadome na jedną stronę i do wspólnego mianownika sprowadzasz. Na koniec
porównujesz licznik do zera i wyliczasz pierwiastki.
16 sty 19:00
Abrab: ma wyjsc że x=
13 lub x=9
ciekawe co tym razem zrobiłem źle ,że mi nie wyszło
16 sty 19:00
ICSP: Napisz jak sprowadziłeś do wspólnego mianownika.
16 sty 19:03
Abrab: | | (x−3)(x+3)−4x(x−7) | |
to wyszło mi że |
| |
| | (x−7)(x+3) | |
16 sty 19:03
Abrab: | | x−3 | |
pomnożyłem licznik i mianownik ułameka |
| razy x+3 |
| | x−7 | |
| | 4x | |
ułamek |
| razy x−7 zarowno licznik jak i mianownik |
| | x+3 | |
16 sty 19:06
ICSP: Do tego momentu jest dobrze. PO wymnożeniu i redukcji wyrazów podobnych?
16 sty 19:07
Abrab: już pisze (x−3)(x+3)= wzorek skroconego mnożenia x
2−9
czyli :
16 sty 19:10
Abrab: tu chyba coś źle zrobiłem opuszcając nawiasy
bo tak z tych moich wyliczen wychodzi ze −3x2+19=9
16 sty 19:14
Abrab: sorry tam na koncu =0
16 sty 19:15
ICSP: jak przemnażasz ostatni nawias nad kreska przez 4x to po 28 również powinien być x
16 sty 19:16
Abrab: 3x
2+28−9=0
Δ=784−108=676
√Δ=26 i myśle że dalej bedzie dobrze dziękuje taka mała literówka sie wkradła do moich
obliczeń i przez ten x nie wychodziło , nie zauważyłem po prostu

Dziękuje.
16 sty 19:23