jeszcze jedno
g: wskaż trzy dowolne ale nie równoważne równania liniowe z dwiema niewiadomymi które
spełnia podana para liczb
(1,1)
jak to obliczyć
28 sty 22:27
Marcin: np.
x+y = 2
x-y = 0
3x + 4y = 7
28 sty 22:29
g: no ale jak to wyliczyć
28 sty 22:30
Marcin: no nie liczymy tego tylko sobie wymyslamy
28 sty 22:31
g: a jak mam (0,2/3)
28 sty 22:33
Marcin:
x+y= 2/3
x-y= -2/3
2x+3y= 2
28 sty 22:34
g: dobra dzieki a takie jeszcze ułóz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi tak aby podana
para liczb była rozwiązaniem tego układu
(3,4)
28 sty 22:37
Marcin:
x+y =7
x-y = -1
28 sty 22:38
g: skąd to wziąć
28 sty 22:40
Marcin: no wymyslasz dowolne rownanie ktore spelniaja liczby x=3 i y=4
np 2x+3y=18
lub
3x - 2y =1
lub
100x - y = 296
jasne ?
28 sty 22:42
Marcin: musisz tylko uwazac zeby nie podac dwoch rownan rownowaznych np.
x+y = 7
2x+2y = 14
28 sty 22:43
g: no teraz tak dzięki. A jak mam ułożyć równanie którego rozwiązaniem jest każda z obu par
liczb np
(2,1) i ( 1\2,-2)
28 sty 22:45
Marcin:
2x -y =3
28 sty 22:47
g: a jak to ułożyć
28 sty 22:48
Marcin: a miales funkcje liniowa ?
28 sty 22:50
g: no tak
28 sty 22:52
Marcin: no to mozna to potraktować jako znalezienie rownania prostej przechodzacej przez dwa
punkty
28 sty 22:53
g: ok wielkie dzięki bardzo mi pomogłeś
28 sty 22:55
Marcin: no nie ma sprawy
28 sty 22:56