pierwiastek
Maja: czy ktoś mógłby to obliczyć?
* oba ułamki są pod pierwiastkiem
16 sty 18:08
Majster: | | 1 | |
wyciagasz pierwiastek z 484 i z 25... tak samo robisz z 2 i dodajesz  ? wyjdzie 7 |
| |
| | 5 | |
16 sty 18:15
Maja:

dzięki, bo już się zagubiłam

bo jak dodam pod nawiasem to dziwnie wychodzi....
generalnie mi to było potrzebne do zadania takiego:
znaleźć punkt B symetryczny do punktu A (2,4) względem prostej l: x+2y+2 = 0
| | 1 | |
przekształciłam prostą l: y = − |
| x − 1 |
| | 2 | |
wyliczyłam do prostej l wzór prostej k, która jest prostopadła : y=2x
potem policzyłam współrzędne punktu D,w którym przecinają się obie proste:
| | 1 | |
następnie policzyłam odległość AD = 7 |
| |
| | 5 | |
i jak dojść teraz do punktu B?
16 sty 18:30
Maja: ktoś wie?
16 sty 18:56
Dżoanna:
16 sty 19:08
Dżoanna: tu brakuje jakiejś danej
16 sty 19:09
Maja: nie, nie brakuje
16 sty 19:13
ICSP: Punkty a i b leża na jednej prostej z tym zę punkt D jest srodkiem odcinka AB szukasz wzoru na
srodek odcinka w tablicach i kończysz zadanie.
16 sty 19:18
Maja: no dobrze, ale to wychodzi wtedy tak:
| | 2 | | 4 | | 2+x2 | | 4+y2 | |
(− |
| , − |
| ) = ( |
| , |
| ) |
| | 5 | | 5 | | 2 | | 2 | |
i to jakoś nie bardzo...
16 sty 19:29
ICSP: Też mi tu coś nie pasuje. Ale czasem wychodzą dziwne wyniki.
16 sty 19:36
Maja: a może ktoś ma jeszcze pomysł
16 sty 19:46
Maja:
16 sty 20:29
Maja: proszę, niech ktoś się poświęci
16 sty 20:46