wielomiany
..: | | x3+x2+ax−24 | |
funkcja F(x)= |
| ma miejsce zerowe rowne −2. Wyznacz: |
| | 2x+6 | |
a) wartośc a
b) pozostale miejsca zerowe
(−2)
3+(−2)
2−2a−24=−8+4−2a−24
0=−8+4−2a−24
a=−14
jak policzyć tą resztę?
16 sty 18:06
...: odświeżam!
16 sty 19:39
ICSP: Skoro masz już współczynnik a to czemu nie rozłożysz tego wielomianu na gorze na czynniki?
16 sty 19:41
ICSP: Tylko o dziedzinie pamiętaj!
16 sty 19:41
...: ^^ ok

to było zaćmienie
F(x)=2(x+3)(x−4)(x+2).. biorąc pod uwagę dziedzinę to 4
16 sty 20:15