:<
Łuki: Nie lubię Geometrii

proszę o pomoc w kolejnym zadaniu

W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość wynosi 9 cm , a przekątna podstawy ma długość 6
cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa
16 sty 17:34
Spaz: czworokąt prawidłowy to po prostu kwadrat w podstawie. czyli d=6 a ze wzoru d=a √2 policzysz
długość boku.. mając wysokość możesz dalej obliczyć ze wzoru. jest on np w sekcji geometria w
przestrzeni (stereometria) z lewej strony
16 sty 17:41
Łuki: a = 3√2 tak mi wyszło
Ale co teraz bo wzór na objętość jest taki V = 13 Pp * H
Brakuje Pola podstawy
16 sty 17:47
Spaz: a czym jest podstawa? i jak się oblicza pole tej figury?
16 sty 17:51
Łuki: Czyli jeden bok = 3 a drugi 3√3 Takie coś ?
16 sty 18:03
Spaz: podstawa jest kwadratem... pole kwadratu Pp = a2 i to sobie podstaw do wzorku i gotowe
a bok kwadratu tak jak liczyłeś to 3 √2
Ps: ale to nie z niezrozumienia ale z niewiedzy biorą się takie błędy...
16 sty 18:05
Łuki: Ble ble ble ....
V = 54 Dobrze ?
16 sty 18:12
Łuki: Dobrze ?
16 sty 18:25
Łuki: Hallo ktoś potwierdzi ?
16 sty 18:37
16 sty 18:42
MCC: Dobrze, ale łatwiej bylkoby skorzystac z tego że Pole kwadratu to przekątna do kwadratu razy
pól (e2*1/2)
16 sty 19:00