Równanie
Antek: Dobrze to liczę 3 razy sprawdzam i zły wynik wychodzi
| | 1 | |
(m−1)2 − 4*(− |
| (m−5))*(m+5) = |
| | 4 | |
| | 1 | | 5 | |
m2 − 2m + 1 − 4*(− |
| m+ |
| )(m+5}= |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 25 | |
m2 − 2m + 1 − 4*(− |
| m2+ |
| m− |
| + |
| )= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
m
2 − 2m + 1 + m
2 − 5m + 5 −25=
m
2 − 7m − 19
16 sty 17:32
Antek: Dobrze to liczę*?
16 sty 17:33
Spaz: a nie lepiej po pierwszym zrobić od razu mnożenie 4*1/4 ? mnożenie jest przemienne więc wolno
Ci to zrobić. dzięki temu pozbędziesz się ułamków i nie popełnisz tylu błędów.
Główny błąd to w 3 równaniu brak "m" przy 5/4 . powinno być [to w nawiasie] −1/4m2 + 5/4m
−5/4m + 25/4
Dalej powinno Ci wyjść
16 sty 17:48
Antek: faktycznie dzięki masz racje łatwiej zrobić 4 *1/4
16 sty 17:59