trygonometria
łukasz: | | 2 | |
wiedząc że sinα= |
| i α∊(0stopni;90stopni) wyznacz cosα i tgα |
| | 5 | |
16 sty 17:07
Trivial:

Spróbuj teraz.
16 sty 17:09
łukasz: cos = √21/ 5 a tg to nie wiem jak
16 sty 17:13
Trivial:
oznaczmy nieznany bok jako x:
z tw. Pitagorasa:
x
2 + 2
2 = 5
2
x
2 + 4 = 25
x
2 = 16
x = 4
16 sty 17:17
Eta:

1/ sposób z trójkąta
2/sposób z jedynki trygonometrycznej
dla kąta ostrego
| | 21 | | √21 | |
cosα= √1 − sin2α= √1− 425 = √ |
| = |
|
|
| | 25 | | 5 | |
| | sinα | |
tgα= |
| =......... |
| | cosα | |
16 sty 17:17
Eta:
Trivial 
Myślę,że słabo się wyspałeś

25 −4 =
21
pozdrawiam
16 sty 17:20
Trivial:
Eta to przez to, że rozwiązuje teraz zadania z fizyki. Wszystko przestaje mieć sens.
16 sty 17:21
łukasz: a jednak cos dobrze miałem
16 sty 17:23
Trivial:
Miałeś dobrze. Po prostu źle odjąłem.
16 sty 17:25