matematykaszkolna.pl
Geometria 48 GEOMETRIC48: Kąty rozwarte trapezu mają 120o i 150o. Krótsza podstawa i krótsze ramięmają jednakową długość, równą 5 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu. Rozważ dwa przypadki.
28 sty 22:03
Eta: Witam! Jest to rozwiązywalne ! ... róznie! Podałam Ci wczoraj taki rysunek trapezu gdzie podstawa i ramiona maja te sama długość! skorzystaj z tego rysunku! dwa przypadki : to raz jedno ramię = podstawie górnej raz drugie ramie równe podstawie górnej! w obydwu rozumowanie podobne! wyniki tylko będą różne dla kazdego z tych przypadków! Skorzystaj ze wzoru ,że linia środkowa = (a +b)/2 czyli masz tylko obliczyć "b" wykorzystaj własność rombu, z tego poprzedniego rysunku! kąty ostre trapezu to 60o i 30o więc trójkąt ,który zostaje z podziału trapezu na romb i to trójkat prostokatny ( zobaczysz po katach! Dasz radę bo to nie takie trudne tylko mnóstwo pisania! Jak nie poradzisz? to pisz spróbuję Ci pomóc tym razem (bez "wpadek" wyszło mi ( jak sie nie pomyliłam w obliczeniach) 1/ przypadek długość środkowej = 10 cm 2/ środkowej = (5/3)*(3 +5 jak masz odp to mi napisz ta pierwsza napewno dory wynik drugą jeszcze sprawdzę OK
28 sty 23:07