Geometria 48
GEOMETRIC48: Kąty rozwarte trapezu mają 120o i 150o. Krótsza podstawa i krótsze ramięmają jednakową
długość, równą 5 cm. Oblicz długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu. Rozważ
dwa przypadki.
28 sty 22:03
Eta: Witam!
Jest to rozwiązywalne ! ... róznie!
Podałam Ci wczoraj taki rysunek trapezu gdzie podstawa
i ramiona maja te sama długość!
skorzystaj z tego rysunku!
dwa przypadki : to raz jedno ramię = podstawie górnej
raz drugie ramie równe podstawie górnej!
w obydwu rozumowanie podobne!
wyniki tylko będą różne dla kazdego z tych przypadków!
Skorzystaj ze wzoru ,że linia środkowa = (a +b)/2
czyli masz tylko obliczyć "b"
wykorzystaj własność rombu, z tego poprzedniego rysunku!
kąty ostre trapezu to 60o i 30o
więc trójkąt ,który zostaje z podziału trapezu na romb i
to trójkat prostokatny ( zobaczysz po katach!
Dasz radę bo to nie takie trudne tylko mnóstwo pisania!
Jak nie poradzisz? to pisz spróbuję Ci pomóc tym razem (bez "wpadek"
wyszło mi ( jak sie nie pomyliłam w obliczeniach)
1/ przypadek długość środkowej = 10 cm
2/ środkowej = (5/3)*(3 +√5
jak masz odp to mi napisz ta pierwsza napewno dory wynik
drugą jeszcze sprawdzę OK
28 sty 23:07