wielomiany
noone: Pomoże ktoś ? Wyznacz sume wszystkich wspołczynników wielomianu
w(x)=(x-1996)(x-1997)(x-1) + 1997
28 sty 21:23
nalepek:
suma współczynników
czyli Twoimi współczynnikami są :
liczby przy "x"
oraz -1996, -1997, -1, 1997
wiec liczymy ich sumę

1-1996+1-1997+1-1+1997=-1996
28 sty 21:43
Mikołaj:
1 lut 21:22
steff: oo.. ale tu wcale niema takiej odp
1 lut 21:27
steff: tzn w a b c d
1 lut 21:28
Bogdan:
Nie tak.
Suma wszystkich współczynników wielomianu W(x) jest równa W(1).
W podanym wielomianie:
W(1) = (1 - 1996)(1 - 1997)(1 - 1) + 1997 = 1997
bo 1 - 1 = 0
Odp. Suma współczynników wielomianu W(x) wynosi 1997
1 lut 21:38