calki
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: calki
czy możemi ktoś pomóc rozwiązać całkę ∫ tgxdx stosując metodę zamiany znaków

tzn.
∫ tgx dx =| t = tgx
|
dtdx =
1cos2{x}
| dx = cos
2{x} dt
dalej :
∫ t * cos
2{x} dt i co dalej
16 sty 16:14
Trivial: Podstawienie tangensa niestety utrudnia sprawę.
Proponuję zrobić tak:
| | sinx | | −sinxdx | |
∫tgxdx = ∫ |
| dx = −∫ |
| = −ln|cosx| + c. |
| | cosx | | cosx | |
Wykorzystałem wzór:
| | f'(x) | |
∫ |
| dx = ln|f(x)| + c |
| | f(x) | |
16 sty 16:20
!!!!!!!!!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: tylko że ja muszę zrobić to stosując zamianę zmiennych ?
16 sty 16:22
Trivial: w takim razie podstawienie cosx = t
16 sty 16:25