matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wartości trygonometryczne
łukasz:
wiedząc że sinα=2/5 i α∊(0stopni;90stopni) wyznacz cosα i tgα
16 sty 16:08
M:
8 kwi 18:41
Jolanta:
sin
2
α+cos
2
α=1 (2/5)
2
+cos
2
α=1 cosα=
√
1−4/25)
cosα=
√
21
/5
sinα
tgα=
cosα
tgα=2/5*5/
√
21
=2/
√
21
=2
√
21
/21
9 kwi 00:02