prawdopodobieństwo
Monika: dziesięć osób ustawiono w szeregu, oblicz prawdopodobieństwo, że dwie ustalone osoby nie stoją
obok siebie
16 sty 15:52
Spaz: jak to 2 ustalone? tzn?
16 sty 15:55
Monika: tak mam w zadaniu
16 sty 15:56
Trivial:
|Ω| = 10!
|A| = 2*1*8*8! + 8*1*7*8!
| | |A| | | 2*8 + 8*7 | | 8*9 | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 9*10 | | 9*10 | | 5 | |
Dobrze?
16 sty 15:59
Monika: a mógłbyś mi to wytłumaczyć, bo jutro mam z tego spr?
16 sty 16:01
Trivial: Ale zgadza się z odpowiedzią? Bo nie wiem czy dobrze.
16 sty 16:03
Spaz: | | | |
losujemy jedną z 2 osób które nie mogą stać obok siebie | i : |
| | |
a) ustawiamy ją na początku. potem wybieramy dowolną osobę z pozostałych 9 oprócz tej drugiej
co nie może stać obok niej czyli 8 a następnie jak leci czyli *8*7*6*5**4*3*2
b) lub ustawiamy ją na końcu ( wynik taki sam czyli potem mnożymy *2)
c) ustawiamy ją w dowolnym innym miejscu czyli 8*... obok niej nie może stać wybranek więc
losujemy jedną z 8 po lewej i 7 po prawej. reszta jak leci czyli 7*6*5*4*3*2
sumujemy wyniki
Ω=10!
P(A)= 10*[2*(8*8!)+(7*7!)/10!
pasuje? bo tak to widze...
16 sty 16:04
Monika: właśnie w tym problem, że nie mam odpowiedzi
16 sty 16:04
16 sty 16:05
Trivial: Spaz, skąd 7! w c)?
16 sty 16:08
Spaz: ustawiamy ją ani na początku ani na końcu kolejki więc w 1 z 8 miejsc. z lewej strony możemy
wcisnąc 1 z 8 innych osób a z prawej jedną z 7. potem wciskamy jak leci czyli 6+1 (ta
pominięta) *6*5*4*3*2*1 bo wypełniamy wszystkie pozostałe miejsca. silnia z 7! *8 (osoba jaką
założyłem po lewej)
16 sty 16:13
Spaz: teraz pasuje? czy nie? może się mylę ale ja to tak widzę...
16 sty 16:14
Spaz: ups. masz rację tam jest kolejny chochlik. w c) chodziło mi o 8!*7 przepraszam
16 sty 16:16
Trivial:
Szkoda, że nie ma odpowiedzi...
16 sty 16:17
Monika: Spaz a jaki będzie z tego wynik?
16 sty 16:18
Monika:
16 sty 16:45
Spaz: wynik wyjdzie 4/5 i to na pewno tak jak Trivial pisał wcześniej. zrobiłem to na 2 sposoby i o
ile znowu czegoś nie poplątałem wyżej to w obu wypadkach wychodziło mi 4/5. pierwszy raz
normalnie a drugi z P(A)=1− P(A`) i też mi wychodziło.
i znowu widzę chochlika bo jak napisałem "ustawiamy ją w dowolnym innym miejscu czyli 8* " to
potem tego nie wziąłem do obliczeń... przepraszam was wszystkich ale robienie zadań przez 10h
to już trochę za dużo. dlatego musiałem się przewietrzyć i dopiero teraz odpisuje
16 sty 17:37
Monika: nic nie szkodzi

dziękuję za poświęcony czas
16 sty 17:52