roztwór
Eluka: bardzo prosze o pomoc: Dwa litry 10% roztworu soli zmieszanio z trzema litrami 15%
roztworu tej soli. Jaka zawartośc procentową bedzie miala mieszanina ?
28 sty 20:48
Mickej: 13%
28 sty 20:51
Marycha: Jęśli to jest zadanie z chemii,to wykorzystaj wzór C%1*m1+C%2*m2=C%3*(m1+m2)
m - to masa roztworu
C% - stężenie procentowe
28 sty 20:52
Eluka: to zadanie z matematyki i nie wiem jak to rozpisac
28 sty 20:53
pavlov: 2 l - 100 %
y - 10 %
y = 0,2 l
3 - 100%
z - 15%
z = 0,45l
2l+3l = 5l
0,2l+0,45l = 0,65l
5l-100%
0,65l -x
x=13%
Roztwór będzie 13%
28 sty 21:01