jola:
Działka leśna zawierała przed 15 laty 250 000m3 drewna, a obecnien zawiera 350 000 m3. O ile procent przeciętnie wzrasta ilość drewna drewna na tej działce w ciągu w ciągu roku (zakładamy stały przyrost procentowy).
14 mar 19:09
Jakub:
To jest zadanie na procent składany. Przeczytaj tą stronę
292.
Wprawdzie strona jest o kapitalizacji odsetek, ale przekłada to się na przyrost drewna co masz w zadaniu.
K = K
0 (1+p)
n
podstawisz
K = 350000
K
0 = 250000
n=15
i masz równanie z którego wyliczysz "p" czyli przyrost procentowy
14 mar 20:56
Gość:
no wiem wiem ale jak ja mam to obliczyc jak tam bedzie do potegi 15 ?;/
15 mar 18:07
Jakub:
policzyłem na kalkulatorze i wyszło
1+p = 1.023
p=0.023
p=2.3%
16 mar 00:11
Jakub:
Trzeba wyciągną pierwiastek 15 stopnia a to jest to samo to podnieść do potęgi 1/15
16 mar 00:12